Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 av 150 har redogjort för sitt brandskydd

Annons

Alla restaurang- och diskotek-ägare, liksom biografer, skolor och sporthallar ska lämna in en skriftlig redogörelse för brandskyddet senast vid årsskiftet.

- Det är en slags deklaration där man talar om hur man sköter brandskyddet, berättar Stefan Karlsson på räddningstjänsten.

Förutom att beskriva det praktiska, exempelvis vilka brandredskap som finns, handlar redogörelsen om vad man kallar organisatoriskt brandskydd.

Anmälaren fyller i hur ansvarsfördelningen ser ut på platsen, hur underhåll och kontroll sker, hur denna dokumenteras samt vilken kompetens personalen har.

- Nästa år ska vi göra tillsyn av alla de 150 lokalerna i Västerbergs-lagen och se om verkligheten stämmer med redogörelsen.

Det grundläggande ansvaret för saker som brandvarnare och -släckare lämnas till de personer som arbetar med brandskydd inom respektive verksamhet. Räddningstjänstens tillsyn kan därför fokusera på att det organisatoriska fungerar.

- Om jag frågar efter en handlingsplan, ska den personen kunna svara på det.

Brandskyddet styr hur många personer som får vistas i en lokal. Företagarna vill ibland ha tillstånd till fler personer än vad som är möjligt. Då kan Stefan Karlsson behöva ta hjälp av ett dataprogram som simulerar utrymning av lokalen.

På så sätt kan han räkna ut besökarantalet.

- Sedan är det upp till ägarna att se till att det efterlevs.

Efter branden i Göteborg för ett antal år sedan, ändrades reg-lerna. Då fick räddningstjänsten göra nya beräkningar på maxantalet i olika lokaler.

Källarlokaler sänker siffran, medan lokaler i markplan liksom flera utrymningsvägar höjer den.

- Det är vakternas uppgift att klara av ett tillbud. Grand hotell hade problem förut, men nu för tiden är de väldigt ambitiösa.

Överlag ger han högt betyg till stadens brandskyddsansvariga. Men än återstår att se hur de klarar de nya bestämmelserna.

De som vägrar följa lagen, riskerar böter. Men så långt har det inte gått än.

- Vi brukar kunna lösa det. Det gäller bara att förklara att det är till för deras egen skull.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons