Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 835 som siktar på studenten

Annons

Sammanlagt 4 835 elever, 69 procent, har kommit in på sina förstahandsval till gymnasiet.

331 niondeklassare saknar behörighet och har inte fått någon studieplats till hösten. För att få fullständiga betyg och komma in nästa läsår blir alternativet det individuella programmet.

- Det skiljer sig i länet, men i till exempel Falun får de obehöriga eleverna automatiskt ett intagningsbesked till det individuella programmet, säger Anja Dikman på Dalarnas elevintagning.

Liksom tidigare år har platserna på Haraldsbogymnasiets frisörutbildning i Falun varit mycket eftertraktade. Till och med niondeklassare som inte bor i länet har sökt programmet.

- 16 elever har kommit in och 111 står på reservplats, säger Anja Dikman.

Falun är en populär studieort med sökande från hela landet. Men trycket har ökat på flera håll i Dalarna och bidragit till att fler platser, i bland hela klasser, har skapats för att elever ska komma in på skolorna.

På Haraldsbogymnasiet har till exempel en extra klass tillkommit på det estetiska programmet.

- Trycket beror på de stora avgångskullarna från grundskolan. Efter år 2008 kommer det att släppa, säger Anja Dikman.

Förutom de estetiska programmen är teknik- och byggprogrammen populära. I till exempel Ludvika och Smedjebacken har dessa utökats för att kunna ta emot fler elever.

Men det är inte fullt på alla skolor. I Mora finns till exempel 88 lediga gymnasieplatser, bland annat på handelsprogrammet och det estetiska programmet. I Hedemora står 46 platser tomma, många på det samhällsvetenskapliga programmet.

Intagningsbeskeden kommer att skickas ut under denna vecka och början av nästa. Sedan har den sökande tre veckor på sig att tacka ja eller nej till sin plats.

Men den som inte kommit in på sitt förstahandsval ska inte ge upp hoppet. Ända in på höstterminen finns det chans att komma in på en reservplats.

- När folk tackar nej börjar en dominoeffekt på listorna. På en del håll rör det sig mer än på andra, säger Anja Dikman.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons