Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4,2 miljoner till naturvård i Dalarnas kommuner

Annons

De åtgärder som kan få stöd är exempelvis åtgärder för skydd av områden, samt restaurering och skötsel av naturvärden inklusive åtgärder för friluftslivet.

- Det blir möjligt för kommuner att exempelvis köpa in mark och skydda områden, säger Per-Erik Sandberg, tf miljövårdsdirektör vid länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Sandberg säger att rekreationsbiten är en tung bit i den satsning som nu görs. Och han ser gärna att det är genomarbetade paketsatsningar i de ansökningar som skickas in.

- Tätortsnära områden är prioriterade, säger Sandberg som tror att en väldig kreativitet nu kommer att sättas i gång på kommunal nivå, med många spännande idéer.

I dag har han den årliga träffen med länets kommunekologer, då kommer informationen om den här satsningen att vara en av de viktigaste punkterna på programmet.

Meningen är också att lokala aktörer ska komma med idéer till projekt, dessa ska sedan kanaliseras via en projektansökan från den berörda kommunen. Upp till 50 procent av kostnaden är bidragsberättigad.

Ansökan om pengar görs hos länsstyrelsen som fördelar anslagen till hösten.

Under 2005 och 2006 ska ytterligare 215 miljoner kronor fördelas ut över länen, pengar som redan finns avsatta i statsbudgeten.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons