Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4,1 miljoner för jobb på Lyviksberget

Annons

- För någon månad sedan fick vi order om att börja projektera och söka pengar för detta. Ordern kom från Jan-Erik Eriksson (mark- och planeringschefen), berättar projekteringschefen Christer Lindberg.

Lindberg och Tommy Brolin (va-chef) konstaterar att de gjort en ungefärlig beräkning av kostnaderna. Något annat har inte varit möjligt.

- Av muntliga uppgifter från mark- och planeringskontoret framgår inte exakt var etableringen ska ske och ej heller kommande vattenförbrukning.

Lindberg och Brolin beräknar kostnaderna för nya va-ledningar och två pumpstationer till 2,4 miljoner kronor. Byggande av gator in till Lyviksberget beräknas kosta 1,6 miljoner och belysning 100 000.

För drygt en vecka sedan fick kommunen avslag på ansökan om bidrag från EU:s strukturfond.

Den totala kostnaden för att bygga ett industrihus, inklusive va-ledningar, gator med mera har av kommunen beräknats till 6 312 000 kronor.

Kommunen hade hoppats på EU-stöd om 1 262 400 kronor eller 20 procent av totalkostnaden.

Att ärendet nu tagits upp i tekniska nämnden, innebär det att kommunen bestämt sig för att bygga ett industrihus trots att EU-bidraget uteblir?

- Någon gång måste vi starta och öppna Lyviksberget. Men det hänger också mycket på företaget. Jag antar att de nu riskerar att få högre hyra, säger kommunalrådet Roger Stål, s.

Det företag som är tänkt som första hyresgäst i ett industrihus på Lyviksberget är Cepa Laserteknik. Företaget ägs till stor del av Väsman Invest och tanken är att i Ludvika skapa ett lasertekniskt centrum. Företaget, som räknar med att anställa cirka tio personer, behöver ytor på ungefär 1 600 kvadratmeter.

- Vi har ännu inte diskuterat hyresnivåer men jag antar att det inte blir billigare nu när kommunen inte får någon hjälp, säger Väsman Invests vd Kjell Nyquist.

Väsman Invest hade hoppats på att Cepa Laserteknik skulle kunna startas någon gång i sommar.

Nyquist låter förstå att bolaget snart måste börja titta efter andra platser i kommunen där företaget kan få lokaler.

- Det finns möjligen någon alternativ placering men vi avvaktar tills vi vet något säkert. Men helt klart är det brist på verkstadslokaler och jag tycker att kommunen ska bygga lokaler.

- Kommer det en dag någon företagare och vill ha lokaler blir startsträckan för lång om man ska starta i en skogsdunge, säger Kjell Nyquist.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons