Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3G och låtsasdemokratin

Annons

I juni i år bestämde kommunfullmäktige i Hedemora att kommunen ska tillämpa försiktighetsprincipen vid utbyggnad av 3G-nätet.

Vad skönt tänker man. Det finns ju gott om forskare som utifrån sina forskningsresultat anser att strålningen kan ha en farlig inverkan på människor.

Vad bra att kommunens högsta beslutande organ är alert och lyssnar på signaler från forskarvärlden och fattar beslut om en policy som ska gälla för Hedemora.

Visserligen vet jag att statens förlängda arm i Dalarna - Länsstyrelsen - brukar köra över en nämnd som fattar "fel" beslut. Men därmed tydliggörs ändå vem som är beslutsfattare och det är bra.

Men jag blir ganska snopen då jag i SDT 19 augusti läser att Hedemoras bygg- och miljönämnd - trots kravet om försiktighet - sagt ja till tre nya master, varvid den i Västerby kommer att byggas nära ett villaområde med många barn.

Detta innebär att nämndens beslut dessutom kolliderar med kommunens relativt nyligen beslutade barnplan, som bland annat hänvisar till en grundprincip i FN:s barnkonvention som talar om "barnets bästa i främsta rummet".

I planen står ordagrant att "Barnplanen i Hedemora kommun är ett verktyg för förtroendevalda och anställda i kommun och kommunala bolag att omsätta barnkonventionen i praktisk handling."

Nämndens majoritet lyckades alltså strunta i både försiktighetsprincipen och barnplanen. Det är ett agerande som riskerar att späda på ett redan vitt utbrett politikerförakt.

Dock vill jag påpeka att två personer i nämnden hade civilkurage nog att rösta nej till masterna. Det var nämndens ordförande Karl-Erik Petterson, miljöpartiet, och Anki Rooslien, socialdemokraterna.

Ja-rösterna kom från resten av socialdemokraterna, vänsterpartiet, centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna. Att mitt eget parti tillhör ja-sidan är pinsamt!

Varför beslutar kommunen om alla dessa vackert formulerade riktlinjer när de sedan verkar vara ganska värdelösa som vägledning för praktiska beslut?

Nej, då är det kanske bättre att kommunen i ärlighetens namn rensar bland visioner och riktlinjer som man i praktiken ändå inte lever upp till?

Därmed får i alla fall medborgarna reda på vad som gäller i praktiken och vad som är låtsaspolitik.

Jan-Erik Romson

vänsterpartiet i Hedemora

Mer läsning

Annons