Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3G-master hotar idyll

Annons

Yvonne Smedberg berättar att det redan finns en mast rest i fäboden, bara 150 meter från deras gård.

Den masten restes för några år sedan av Comviq GSM AB.

Nu söker bolaget 3G Infrastrukture Services AB tillstånd att resa ytterligare en mast, även den 150 meter från den aktuella gården.

De båda telefonbolagen kommer inte överens om att nyttja samma mast och därför vill det senare bolaget resa en egen mast.

- Vilket innebär att gården blir helt inringad av masterna, vilket vi naturligtvis inte tycker om med anledning av strålningsrisker, plus att masterna förstör miljön, utseendet i fäboden, säger Yvonne Smedberg.

Hon ifrågasätter varför bolagen väljer att sätta masterna så nära bebyggelsen.

Det finns inga tekniska hinder att all utrustning nyttjas i den redan befintliga masten, men eftersom bolagen inte kommer överens ligger nu en ansökan inne hos byggnadsnämnden om ytterligare en mast i Kättboåsen.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Jojje Lintrup, säger att man där sannolikt kommer att föreslå att byggnadslov ej beviljas.

Börje Lars vid stadsarkitektkontoret vill inte föregripa byggnadsnämndens beslut. Han anger dock att Mora kommun har tagit beslut om att 3G-master inte får byggas närmare bebyggelse än 300 meter.

- Men vid en överprövning gäller inte det, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons