Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3_0 till Skansens krokodiler

Annons

De båda kubanska krokodilerna Hillary och Castro kan fortsätta att kalla Skansenakvariets krokodildamm för sitt hem.

Djurskyddsmyndigheten har förlorat den segslitna tvisten i högsta instans i och med att Regeringsrätten har bestämt sig för att inte ta upp ärendet till prövning. Därmed vann krokodilerna den tredje och sista rättsliga ronden och de tidigare domarna står fast.

Dammens vattenyta är 26 kvadratmeter. Enligt svenska djurskyddsbestämmelser borde den vara minst 40, hävdade myndigheten 2004 och drog Skansen inför skranket. Zoologiska och veterinära experter vittnade i både länsrätt och kammarrätt om att krokodilerna mådde utmärkt. Deras vattenyta är visserligen 14 kvadrat mindre än vad reglerna föreskriver, men å andra sidan är landytan lika mycket större.

"Jag är lika glad som krokodilerna över att denna fråga äntligen är avgjord. Nu slipper de avlivas eller skickas bort", skriver Jonas Wahlström på Skansenakvariet i ett pressmeddelande.

Hillary och Castro har bott på Skansen sedan 1981. De har fått hundratals små bitska krokodilbarn tillsammans. Nu kan de lugnt fortsätta med att lägga nya ägg i sandbanken vid krokodildammens strand.

TT

Mer läsning

Annons