Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

385 000 ton malm i Tomtebogruvan

Annons

- Rapporten fanns bland det material vi fick kopiera i Stora Kopparbergs, numera Stora Ensos arkiv när vi mutade in området för 4 år sedan.

- Allt material förutom borrkärnorna fanns i deras arkiv.

- När det gäller Tomtebo så finns inte så mycket mer att säga än vad som redan släppts i vår pressrelease. Vi försöker fortfarande skaka fram pengar till borrning och hoppas att det ordnar sig under vintern, säger Anders Högrelius, geolog hos Tumi Resources

Tomtebogruvan stängdes 1969 men prospekteringen fortsatte fram till 1972.

Tumi har undersökt gruvan och omgivningarna med alla de metoder man kan ta till innan man börjar borra. Helikopter- och markunderökningen visade att det finns något i berget som Storas inte hittat, kanske en 800 meter lång malm, men den måste borras innan man vet om den är värd att ta upp.

Gruvan gav på sin tid mindre mängder koppar, zink och svavel men det fanns också silver och guld i gruvan,

Det finaste fyndet som Tumi hittat är en rapport från 1983 som skrevs av Birger Hellegren som redovisar vad Stora beräknade fanns kvar i den 244 meter djupa gruvan.

Storas rapport bedömde att det från markytan ned till 200 meter fanns en malm på 385 000 tonkoppar med bly, zink, silver och guld. Tumi säger i sitt pressmeddelande att malmen inte är beräknad enligt dagens internationella regelverk NI 43-101.

"Med upptäckten av denna historiska resurs kommer bolaget att genomföra ett borrprogram så snart som vi kan få fram kapital", skriver Tumi i pressmeddelandet också redovisar att det pågår en diskussion i Sverige om att bygga en anrikningsanläggning i Bergslagen för att ta hand om de mindre gruvornas malmer.

Kopparberg Mineral har redovisat samma anrikningsplan för inmutningen Tvistbo i Ludvika kommun.

Tumi säger nu att om anrikningsverket blir verklighet så vill man behålla Tomtebo eftersom den kan utvecklas till en långsiktig resurs.

Mer läsning

Annons