Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

37 falujobb försvinner

Annons

Från att ha funnits på 50 orter i landet är det tänkt att företaget, som ingår i Teliakoncernen, ska koncentreras till tolv.

- Det är inget positivt. Många kan inte flytta med, vi vet inte heller var vi ska flytta. Det är ovisst, säger Lars-Erik Jonsén, Seko-ombud på Skanova i Falun.

Skanova driver och utvecklar Sveriges största nät för telefoni-, Internet- och bredbandstjänster. Företaget förvaltar ett rikstäckande fibernät som förbinder samtliga kommuner i landet.

Orsaken till att företaget nu ska koncentrera sig till vissa orter är minskade kostnader på längre sikt. Men även de anställdas utveckling spelar in, enligt Lars-Erik Jonsén:

- De pratar om rationaliseringar och verksamhetsförändringar. Det är enklare att kompetensutveckla sig om man är många på ett ställe. Man kan växla arbetsuppgifter.

Lars-Erik Jonsén tror att det finns 10-15 anställda i Falun som är över 50 år gamla. "Telianer" kallar han dem, de som varit med sedan Telia-tiden. De tillhör ett försvinnande släkte i koncernen.

- Är man över 40 år och flytten går till Malmö, då flyttar man inte med. De säger att det inte ska bli några uppsägningar, men om man inte kan flytta med? Då får man säga upp sig.

Skanova har totalt 2 700 anställda i landet. 390 av dem berörs av förändringarna. Anställda på orter där verksamheten ska avvecklas kommer att erbjudas jobb på de orter där företaget finns kvar.

- Några kanske kan gå i pension. En del kan bli kvar här över 2004-2005. Det beror på hur snabbt avvecklingen går, säger Lars-Erik Jonsén.

Avvecklingsplanen för Skanova i Falun är inte färdig ännu. De fackliga förhandlingarna om planen förväntas starta under hösten.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons