Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 kvinnor startade nya företag i Mora förra året

Annons

För att hjälpa alla nystartade företagare, utökar kommunens näringslivskontor sin närvaro ute hos företagen. Dessutom erbjöds en ny aktivitet för näringslivet, ett öppet hus på närinsglivskontoret med premiär i onsdags kväll. Det var långt över 100 företagare som kom till arrangemanget.

Enligt näringslivschefen, Birgitta Pettersson, är aktiviteten ett sätt att synliggöra näringslivskontoret och dess personal. Det ger också en möjlighet för företagarna att träffa varandra, utbyta erfarenheter samt ger chansen till att träffa olika servicefunktioner för företagande.

- Slår det här väl ut kommer det att bli flera öppet hus med en frekvens på förhoppningsvis en gång i kvartalet, hoppas Birgitta Pettersson.

Ett annat forum för näringslivet, för information och inspiration, är första torsdagen varje månad, då hela näringslivet inbjuds till frukostmöte på Mora Hotell.

En tradition, som Birgitta Pettersson arbetat in sedan några år, är att hon varje onsdag, tillsammans med kommunalråd och oppositionsråd, besökt företagen i kommunen.

Under 2007 kommer kommunen att öka företagsbesöken och Linda Morell, som arbetar med affärsrådgivning, kommer att besöka nystartade företag en dag i veckan för att hjälpa till och finnas till hands som stöd. Tanken är att företagen skall få bästa förutsättningar till att växa och bli stabila.

Under öppet hus-kvällen var flera nya kvinnliga företagare på plats.

En av dem som tagit hjälp av kommunen är Camilla Helje som startade ett nytt företag inom hälsosektorn i slutet av förra året, Camillas Bodycare.

- Jag har varit på gång under flera år med tankar på att starta eget.

År 2002 gick jag utbildning till spaterapeut, har sedan fortsatt med flera påbyggnadskurser samt arbetat på olika spaanläggningar.

Hon presenterade en egen affärsplan för arbetsförmedlingen i höstas och fick ett startaeget-bidrag.

Nu har Camilla både en egen mottagning i Mora och är av fem spatearpeuter vid en nyöppnad spaanläggning i Malung.

- Jag fick en bra start på verksamheten genom att starta i december månad vilket innebar till exempel en stor efterfrågan på presentkort inför jul och en överraskning är att många killar söker skönhetsvård, konstaterar Camilla Helje.

Företagartillväxten, med 35 kvinnor som startade nya företag i Mora under förra året, ligger över riksgenomsnittet.

Procentsiffran för Mora var 36 procent mot 31 procent i snitt för övriga landet.

Linda Morells förhoppning är att nyföretagarandan endast är i sin början i Mora och att den kommer att växa ytterligare.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons