Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 dödade av bomb på buss

Annons

En självmordsbombare sprängde sig på en buss i Kabul i dag. 35 människor dödades, enligt ett polisbefäl.

Bussen körde polislärare till jobbet, säger inrikesdepartementets talesman till AFP.

Vraket av bussen var fullt av blod och flera andra fordon förstördes, rapporterar Reuters. Bomben exploderade under rusningstrafik.

Talibanerna förklarade snabbt att de låg bakom bomben mot polisbussen.

"Operationen var hundraprocentigt framgångsrik eftersom vi träffade vårt mål, som var polisen", meddelade talibanerna också via den Pakistanbaserade afghanska nyhetsbyrån AIP.

Explosionen var den mest dödsbringande i sitt slag sedan talibanregimens fall i slutet av 2001. Det var också den femte självmordsattacken i Afghanistan på tre dagar.

Talibanerna har förklarat sig ligga bakom alla bomberna, troligen för att spräcka föreställningen om att afghanska styrkor kontrollerar landet.

Sedan i fredags har attacker utförts i södra, centrala och norra Afghanistan.

I går utsattes en konvoj från svenska Isaf-styrkan i norra Afghanistan för en självmordsattack. Ett tiotal svenska fordon ingick i konvojen men inga svenska soldater skadades.

Sprängningen i Mazar-i-Sharif genomfördes av en självmordsbombare på motorcykel. Laddningen bestod av en artillerigranat som exploderade tio meter från närmaste svenska fordon, sade den svenska styrkans chef, överste Mats Danielsson, till TT.

Två civila dödades i dådet och 12_14 skadades.

Under natten till i dag dödades därtill tio personer när talibaner slog till i väster, mot en tullstation vid gränsen mot Iran. Två av de dödade var poliser, resten talibaner enligt vad polisen uppgav. Längs iranska gränsen är politiskt våld annars mycket ovanligt.

TT

Mer läsning

Annons