Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

34 döda i självmordsdåd i Pakistan

Annons

Minst 34 människor har dödats i två nya självmordsdåd i Pakistan. Attentatsvågen efter stormningen av Röda moskén i förra veckan visar inga tecken på att avta.

Det värsta dådet förövades i södra delen av landet, i ett område som hittills varit förskonat från den senaste tidens våld.

Minst 27 pakistanier miste livet attacken som drabbade en bilkolonn med kinesiska arbetare och pakistanska säkerhetsstyrkor i staden Hub utanför Karachi.

Självmordsbombaren detonerade sin sprängladdning när konvojen passerade genom ett område fullt med pendlare, butiker och arbetare som söker påhugg för dagen. Ett stort antal av dem skadades.

Vittnen berättar att den kraftiga explosionen välte lastbilar och krossade fönster. Mänskliga kroppsdelar spreds över ett stort område.

Enligt bedömare och befattningshavare kan attentatet antas ha varit riktat mot de sju kinesiska arbetarna i konvojen, i hopp om att störa relationerna med Kina som är en av Pakistans viktigaste allierade. Inga kineser kom dock till skada i attacken.

Den kraftiga bomben skakade staden Hub som ligger i den gasrika provinsen Baluchistan, där separatistiska klangrupper i tre år kämpat för ökad autonomi.

Tidigare i morse genomfördes ett annat självmordsdåd vid ett utbildningscentrum för poliser i staden Hangu i nordvästra Pakistan. Då dödades minst sju människor och 22 skadades, enligt polisen.

I går dödades omkring 35 soldater och attentatsmän i en eldstrid i Norra Waziristan i gränsområdena mot Afghanistan. En rad attentat har förövats de senaste veckorna efter att säkerhetsstyrkor stormade Röda moskén i Islamabad som hade ockuperats av väpnade islamister.

Enligt pakistansk säkerhetstjänst kan männen bakom attentaten spåras till de halvautonoma klanområdena vid gränsen mot Afghanistan.

Säkerhetstjänsten säger sig ha avlyssnat ett telefonsamtal mellan Abdul Rashid Ghazi, som ledde motståndet i Röda moskén, och en framträdande talibanledare i gränstrakten. Talibanledare sade att han skulle hämnas Ghazi om denne dödades, vilket sedan skedde när moskén intogs.

Säkerheten har därefter trappats upp. Den militära närvaron i klanområdena har ökat, vilket fått lokala ledare att skrota ett tio månader gammalt fredsfördrag med regeringen. Enligt president Pervez Musharraf är pakistansk trupp nu i "direkt konfrontation" med rebellerna.

TT

Mer läsning

Annons