Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

34-årig Säterbo åtalad för mord

Annons

Han har genomgått rättpsykiatrisk undersökning och resultatet av undersökningens ska vara klart till rättegången.

Mordet inträffade på en gångväg intill järnvägen i Säter. Lundin kastades omkull och hamnade på rygg på marken. 34-åringen satt först på huk bredvid Lundin och sedan gränsle över honom, varvid han utdelade cirka 45 hårda knytnävsslag mot den försvarslöse mannen.

Det framgår av vittnesuppgifter som återfinns i utredningen.

Personer som var med den aktuella kvällen har berättat att 34-åringens hund gick fram till Lundins hund. Lundin sparkade till den andres hund och 34-åringen blev då arg och knuffade till Lundin och därefter vidtog misshandeln som ledde till hans död.

Den mordmisstänkte har vid förhör berättat om ett trassligt liv sedan ungdomsåren. Vid 19-års ålder hamnade han på Hasselakollektivet. Efter 14 månader fick han en utslussningslägenhet, men det fungerade inte alls, det blev bråk och fylleri. Efter hot mot en före detta sambo hamnade han i fängelse och i slutet av behandlingstiden fick han 1997 komma till behandlingshemmet Sävik i Säter.

Han återvände till Hälsingland där han återföll till kriminalitet. Senare fick han åter en ny chans på Sävik och efter många turer fick han en lägenhet i Säter i maj 2000.

Av olika orsaker mådde han inte så bra psykiskt och tog kontakt med Säterteamet, men enligt honom fungerade inte kontakten bra.

Han uppgav vid förhören att han under hösten mått psykiskt dåligt, haft panikångest och depressioner.

Samma dag som mordet inträffade hade han köpt sprit och öl på Systembolaget och även druckit både öl och sprit.

Han kom senare ut i Säters centrum, men har vaga minnesbilder av vad som sedan inträffade. Han kom dock ihåg att den 20-åring som var med vid tillfället, och även en tid var misstänkt för mordet, ropade "sluta" eller "kom".

Vid fråga om han minns att han suttit på mannen och slagit honom uppgav 34-åringen att han inte har något minne av det.

Vid förhören uppgav han att han inte tagit någon medicin den aktuella dagen, men prover visar att han hade spår i blodet av två olika mediciner, som båda är klassade som narkotika.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons