Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

330 startande - barnvasan växer för varje år

Annons

Invigningen startade med fackeltåg från Sälens centrum, genom byn bort över älven till Olnispagården, Transtrands hembygdsgård, där Gustav Vasa enligt sägnen övernattade på sin flykt mot Norge. Den berättelsen och hur Morakarlar hann ifatt Gustav Vasa och fick honom att återvända är den historiska grunden till Vasaloppet.

Årets invigning inleddes med ett gammeldags Vasalopp. Ett tiotal Sälenkarlar var utklädda till Vasaloppsåkare anno 1928. De startade i tidstypisk mundering från den ursprungliga startplatsen vid Sälgården och skidade till Olnispagården. Sven Utterström och Per-Erik "Särna" Hedlund, gestaltade av bröderna Billy och Börje Ragård, gjorde upp före mål och delade "segern".

Invigningsprogrammet leddes av Ingemar Kyhlberg och han presenterade årets kranskulla Maria Bergkvist. Hon kom till invigningen i häst och släde med hästkarlen Lars-Anders Röngård bakom nordsvensken Molle.

- Kul att komma till Sälen och känna på Vasaloppsstämningen, tyckte Maria som förärades den speciella "Sälenhästen".

Vasaloppskören under ledning av Tore Lispa sjöng flera sånger. Bland annat ett par speciella sånger från Sälen, dels den gamla "Sälenpojkarnas kampsång" och dels Björn Skifs moderna folktonskomposition "Hemlängtan".

Sälens IF:s ordförande Lasse Backlund invigningstalade i stället för halsflussjuke Sven von Holst. Backlund berättade också om Sälens IF under 80 år.

Utomhusdelen av programmet avslutades med att programledaren Ingemar Kyhlberg tackade för sig efter tre års Vasaloppsinvigningar och överlämnade sysslan till Anette Jonsson-Lill.

Inne i bystugan serverades värmande gulaschsoppa och Transtrands spelmanslag bjöd på musik därtill.

Här medverkade också Björn Skifs och berättade om sommarens upplaga av "Speldosa". Dit kommer Björn med artister som Loa Falkman, Jill Johnsson och Karin Glenmark samt ciceronen och historieberättaren Herman Lindqvist.

Björn berättade också att Speldosa blivit efterfrågad för att sättas upp på andra platser ute i landet.

- Men det är inte aktuellt, det blir tre föreställningar i Sälen i slutet av juli. Punkt slut, konstaterade den sympatiske artisten som med åren fått Sälen som något av ett andra, eller kanske rättare tredje hem.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons