Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33 miljoner till bredband

Annons

33-miljonerssatsningen paras med att kommunen bolagiserar IT-nätet och startar Västerbergs-lagens Stadsnät.

- Vi har länge arbetat för att skapa ett öppet stadsnät. Med en bolagsbildning hoppas vi att vi ska hitta någon som vill driva det, säger kommunalrådet Roger Stål, s.

Han bedömer att med finansieringen från staten och EU kommer det att gå lättare att hitta en partner som kan ta en tredjedel och driva nätet.

Kommunens stadsnät liksom radiolänkarna till Grängesberg och Fredriksberg kommer att ingå i bolagsbildningen:

- Vi vill gärna också ha med oss Smedjebackens kommun i projektet, säger Stål som också kan tänka sig att samma nät också omfattar Fagersta kommun.

Diskussioner pågår om detta.

En förstudie som beräknas kosta 600 000 kronor ska genomföras om fullmäktige ger klartecken.

Idéen om det öppna stadsnätet har kommunen knyckt från Västerås där kommunen tillsammans med Mälarenergi och ABB byggt ett bredbandsnät som är öppet. Det innebär att den enskilda kunden kan ansluta sig till vilken bredbandsoperatör denne vill.

Därmed kan Ludvika kanske få fler operatörer än Telias och LA Cable.

Roger Stål poängterar att han inte kan själva tekniken för att ansluta det enskilda företaget eller hushållet men han gissar att det blir en kombination av både fib-rer och kopparkablar beroende på förutsättningarna.

Stadsnätsbolagets upptagnings- område bedöms till upp mot 25 000 hushåll om Fagersta och Smedjebacken går med. Med en så låg anslutningsgrad som 40 procent och en trafikavgift på 300 kronor i månaden ger det cirka 35 miljoner i intäkter. Optimisterna menar att inom fem år är upp till 75 procent av hushållen bredbandskunder.

Bolaget Västerbergslagens Stadsnät ska erbjuda bredband åt alla.

- Det borde gå att hitta en operatör när vi ordnat två tredjedelar av finansieringen. Utan den så finns det nog ingen marknad att bygga bredband i Grangärde och andra små byar, säger Stål.

EU-finansieringen sker inom ramen för ett länsstyrelseprojekt som omfattar hela länet, där anbud på bygget ska tas in under hösten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons