Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31 björnar får fällas i Dalarna

Annons

- Vi följer förslaget från Länsstyrelsen i Dalarna. Det har stöd av den regionala förvaltningsplanen för rovdjur, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten. Björnstammen fortsätter att öka i landet även om takten mattats av något, enligt preliminära siffror från björnforskningen. Den årliga nationella tillväxten var 5,5 procent mellan 1998 och 2004 och 4,8 procent mellan 1998 och 2006. Totalt finns cirka 2 550 björnar i landet.

Björnstammen i Dalarna är stabil och ökar inte. Stammen tycks växa mest i expansionsfronten i landet. En indikation finns i både Gävleborgs och Västernorrlands län där antalet hannar är fler än honor. Hannarna sprider sig över större områden än honorna som ogärna flyttar långt från sina mödrar.

I fjol tilläts jakt på 26 björnar i Dalarna och en överskjutning rapporterades. Efter fjolårets skyddsjaktsbeslut har cirka 32 björnar i hela landet dokumenterats döda av andra skäl än skyddsjakt, däribland trafiken, dödade av andra björnar och riktad skyddsjakt på björnar som orsakat problem. 8 av de 32 återfanns i Dalarnas län.

Jakttiden för björn är 21 augusti till 15 oktober. Naturvårdsverket tillåter inte jakt med hjälp av åtel, det vill säga att björnar fälls där föda placerats ut eller iordningställts för att locka vilt. En utredning om åtel pågår och väntas bli klar våren 2008.

Mer läsning

Annons