Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31-åring dömd till psykvård för knivrån

Annons

Den 31-årige mannen har varit intagen för rättspsykiatrisk vård på Skönviks psykiatriska klinik sedan han dömdes för bland annat misshandel och snatteri i november 2001. Mannen som har diagnosen autism uppges i tidiga år ha börjat bruka droger som amfetamin och hans beteende har varit självdestruktivt.

I augusti förra året avvek mannen från en så kallad frigång på Skönviks psykiatriska avdelning. Frigång innebär att vissa intagna får vistas på ett utmärkt område på sjukhusområdet utan att personal närvarar. De får inte gå utanför det utmärkta området och måste infinna sig vid kliniken igen vid en utsatt tid.

Mannen lämnade dock området och begav sig till Konsum i Säter där han stal en kniv. Vid förhör har han uppgett att han planerade att råna någon och gick in till Willys eftersom det låg i närheten.

Väl där inne hotade han en kassörska med kniv och fick henne att öppna kassalådan ur vilken han själv plockade åt sig 3 500 kronor. Han satte sig sedan på tåget och besökte under de kommande två dagarna Borlänge, Stockholm och Malmö. Väl i Malmö gick han till polisen och anmälde sig själv.

31-åringen erkände rånet inför Falu tingsrätt och dömdes till fortsatt rättspsykiatrisk vård utan särskild prövning. Han ska dessutom betala skadestånd på drygt 17 000 kronor till den kassörska han hotat och 3 500 kronor till Willys livsmedelsbutik.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons