Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 unga i Miljötinget

Annons

I tre dagar har 300 ungdomar deltagit i Miljöting 2004 i Älvdalen. Det är landstingen i Dalarna och Gävleborg som står bakom arrangemanget och syftet är att intressera ungdomarna för en hållbar utveckling.

De tre dagarnas arbete resulterade också i en "miljöcheck" som skrevs under av Älvdalens kommunalråd Herbert Halvarsson och landstingsrådet Ann-Katrin Bergman, Gävleborgs län.

Det som Herbert Halvarsson och Ann-Katrin Bergman lovade med sin underskrift var att försöka genomföra de visioner som ungdomarna satt samman i en checklista.

Efter att ha lyssnat till föredragshållare som representerade FN, EU, Region Dalarna, Älvdalens kommun med flera och där miljöfrågorna tacklades från alla håll, var det dags för ungdomarna att ägna lördagen åt arbetsgrupper med olika frågor kring miljön.

Däremellan fanns det tillfälle att själv komma med förslag vad vi kan göra för att förbättra miljön. Förslagslapparna lämnades i uppsatta lådor och vid avslutningen hade förslagen ställts samman i checklistan. De visioner som ungdomarna vill se genomförda till miljötinget nästa år är att:

* Kopiera dubbelsidigt i större utsträckning.

* Köpa KRAV-mat och andra miljömärkta produkter till skolorna och övriga kommuner och vara noga med informationen varför.

* Bättre tillgång till vegetarisk mat i skolan samt bättre vegetarisk mat.

* KRAV-märkt mat även på servicehus.

* Föreläsningar till skolklasser, men det är viktigt med bra föreläsningar. Ta upp frågor om just KRAV, rättvisemärkt och rasism.

* Börja visa intresse och mer rättvisemärkt.

* Sluta tillverka bilar som drivs med fossila bränslen.

* Lägre bussavgifter och bättre kollektivtrafik så väljer fler att åka kollektivt istället för att ta egna bilar.

* Fler busshållplatser i Gävle, tack.

* Kontrollera mer vad som släpps ut i naturen.

* Fortsätta sopsortera/källsortera.

* Mer information om innehåll i genmodifierade produkter och vilka produkter som är genmodifierade.

* Börja sopsortera i Söderhamn.

* Pengar till Staffanskolan så att den kan bli miljöskola.

* Tillsätt ungdomsråd i kommunal regi.

Vid avslutningen poängterade riksdagsman Gustav Fridolin, miljöpartiet, att allt vi människor företar oss runt om på jordklotet hänger ihop. Miljöfrågor har också ett nära samband med rättvise-, freds- och demokratifrågor.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons