Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 narkomaner i Ovansiljan

Annons

Så gott som dagligen under senare tid har polisen gripit narkotikamissbrukare i Ovansiljan.

Ännu större frekvens har anmälningarna om stölder och inbrott. Det finns enligt polis och socialarbetare en klar koppling mellan narkotikamissbruk och kriminalitet.

Socialsekreterare Anders Stikopers, Mora, anser att minst 300 knarkare uppehåller sig i Ovansiljan.

Det är i och för sig inte så alarmerande, eftersom en undersökning redan för 20 år sedan talade om över 200 missbrukare i området.

Varför har sociala myndigheter och polis inte lyckats bryta den här negativa spiralen under alla år ?

- I Mora var vi på gång efter narkotikahärvor som chockade bygden i början av 1980-talet och fram till omkring 1983. Då fick socialförvaltningen i Mora en ny ledning och förebyggande barn- och ungdomsarbete försvann i stort sett. Det ansågs inte viktigt.

- Samtidigt flyttade dåvarande kriminalchefen åter till Stockholm för att som chef för Stockholms narkotikarotel upprätta de så kallade gatulangningsgrupperna, säger Anders Stikopers.

Han vill i sammanhanget poängtera att det är socialtjänsten som har ett huvudansvar och ska ta initiativ för samarbetet för barn och ungdom i alla kommuner.

- Situationen i Mora försämrades ytterligare 1994 då bland annat antalet fritidsgårdar minskade från 14 till en enda. Anslaget till TEAM 717 drogs på lösa grunder in 1996 här i Mora. TEAM 717 fungerar i dag framgångsrikt i 69 kommuner i Sverige, Norge och Finland, men inte i Mora.

Anders Stikopers tycker nämnda nedrustning på ett avgörande sätt förklarar situationen i dag.

Ändå har knarkproblemen i Ovansiljan över 30 år på nacken.

De första knarkdomarna i Mora tingsrätt utdömdes 1973.

Heroindomen 1977 skakade om riktigt ordentligt. Tiotalet ungdomar dömdes, från böter och upp till sju års fängelse.

Under slutet av 1970-talet ertappades i Mora en 14-årig flicka som missbrukare.

1980-82 blev 40-talet personer anhållna och dömda för narkotikabrott i Mora. Tolv dömdes för missbruk av LSD och psylocybin, övriga för hasch och amfetamin.

1987 uppdagades den första narkotikamissbrukaren med HIV i Mora. Den kommunala AIDS-gruppen bildas.

I augusti 2001 togs en 13-åring in på Mora lasarett för avgiftning från amfetamin och tre andra ungdomar togs för narkotikamissbruk.

I juli samma år tog tullen i Arvika en 19-årig Morabo med fästmö sedan han haft med sig bland annat kokain och amfetamin.

Hösten 2001 genomfördes spaning på en krog i Mora som resulterade i fem omhändertagna narkotikapåverkade ungdomar mellan 20-25 år.

Flera ungdomar greps i Mora och Orsa samma höst efter stölder och biljakter som var narkotikarelaterade. Kokain konstaterades vid en drogtest förekomma i området för första gången.

Julhelgen 2001 greps tre ungdomar för narkotikabrott i en lägenhet i Mora där det förekommit fest. De gripna var väl kända som missbrukare och langare.

Så långt en dokumentation Anders Stikopers gjort av knarkflödet i Ovansiljan. Dokumentationen är inte fullständig gällande alla ingripanden som gjorts under den här tiden.

Den minnesgode kommer dessutom ihåg att den insats polisen gjorde strax före senaste årsskiftet ledde till att 60 knarkare greps i Ovansiljan.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons