Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 jobb kan räddas

Annons

I slutet av mars kommer beskedet från Scanias koncernledning hur det blir med anläggningen i Falun där cirka 500 personer jobbar.

Men redan nu samarbetar metallfacket och Falu kommun för att rädda kvar jobben.

Så här ser strategin ut:

Man hoppas kunna behålla bearbetningsproceduren vid fabriken.

Man skissar på ett outsourcingförslag som ska rädda 300 jobb.

Övriga anställda har man också gott hopp om att behålla. Kommunen för samtal med intressenter i andra branscher, som i så fall skulle överta både lokaler, maskiner och anställda.

- Vi jobbar stenhårt för att situationen ska bli så bra som möjligt för de anställda. Vi tittar även på utländska intressenter, säger Jonny Gahnshag (s), kommunalråd.

I går besökte industrifacket Metalls ordförande Stefan Löwen Falun.

Syftet med besöket?

- Jag vill skaffa mig information om vad som händer i Falun, säger han.

Löwen menar att det inte behöver bli ett dråpslag om Scania bestämmer sig för att lägga ner all verksamhet i Falun.

- Nej, förutsättningarna är goda för att det ändå ska bli positiva verkningar. Här finns bra arbetskraft, maskiner och lokaler. Och det pågår ju ett intensivt arbete för att ha produktion kvar, säger han.

Om räddningsplanerna misslyckas har ändå facket på Scania lovat att omställningsproceduren ska ta mellan två och tre år.

Och det finns trygghetsfonder som ska hjälpa de personer som i så fall blir utan jobb. Kommunen tänker sätta in alla resurser för att kopiera det som skedde när Dalregementet lades ner: samtliga anställda där fick en individuell plan för sin framtid. Och knappt någon tvingades ut i arbetslöshet.

- Vår målsättning är att arbetstillfällena ska vara lika många i de här industilokalerna om fem år som de är i dag, säger Jonny Gahnshag.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons