Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300-hålsbana i Rista

Annons

Under en lång följd av år har Nisse satt upp holkar i det gamla åkerlandskapet ned mot Västerdalälven mellan Mon och Rista.

- Det har varit ett fint fågelområde, men började bli alltför förbuskat och igenväxt, säger naturvännen.

Han skulle numera kunna titulera sig holkkonsulent.

För en tid sedan blev han nämligen tillfrågad om han ville bistå golfklubben när den skulle sätta upp nya holkar i området. Klubben planerar att sätta upp omkring 300 holkar längs älvstranden, i ravinerna, intill gölarna och i dungarna mellan banorna.

När klubbens Nils Björklund frågade Pers hur mycket han skulle ha för jobbet fick han svaret:

- Ingenting, det här är ju mitt liv.

Under de senaste dagarna har Pers tillsammans med Marcus Blomkvist, en klubbmedlem som gör en frivillig arbetsinsats, satt upp ett hundratal mindre och större holkar. Det är dels småfågelholkar, dels knipholkar, av vilka några kan nyttjas även av ugglor och andra rovfåglar.

- Första morgonen jag var här såg jag en tornfalk, som kom flygande ut ur ett granbestånd. För golfklubben vore det bra om falken och några ugglor häckade i området eftersom de håller efter smågnagarna, som annars kan ställa till med en del problem för en anläggning av det här slaget, förklarar Mockfjärdsbon.

Han har redan sagt till om vilka typer av holkar som saknas och som klubben bör komplettera med.

- Det gäller att få en bra variation. Gölarna med lugnvatten nere vid älven är som gjorda för myggodling och jag skulle kunna tänka mig att golfarna vore tacksamma om några häckande flugsnappare hjälpte till att hålla efter myggsvärmarna.

Pers betonar att han tycker att klubben gjort ett bra jobb med området och att den lämnat rejäla grupper av träd och rustat upp de gamla ängsladorna.

- Jag är övertygad om att många fler än golfare kommer att trivas här. Det är avstressande att vandra mellan banorna och området har genom alla väg- och brobyggen gjorts tillgängligt för alla, inte minst funktionshindrade, säger han.

Han beskriver området som otroligt fint och tycker att det ska bli spännande att se hur många fågelarter som kommer att häcka i närheten av banorna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons