Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 nya bostäder byggs

Annons

När 18 stycken Bo Klok-lägenheter byggdes häromåret anmälde 75 hushåll sitt intresse.

Sedan dess har nya byggplaner tagit form och i dagarna har Leksandsbostäder gått ut med ett förfrågningsunderlag till upphandling av 30-35 nya lägenheter.

Efterfrågan på hyreslägenheter är stor och de senaste åren har det inte ens funnits lediga lägenheter i Insjön, där det tidigare stod en del lägenheter tomma.

- Vi vill hitta en hyresnivå där vi vet att det går att hyra ut lägenheterna som byggs. Lyckas vi med det så bygger vi. Byggherrarna har ändrat attityd de senaste åren och har blivit mer måna om att hålla priserna nere. Men även i dag kommer den ekonomiska ekvationen bli svår att få ihop, säger Lars-Olov Eriksson.

Vad som är en vettig hyresnivå i Leksand vet inte Lars-Olov Eriksson exakt, men gissar på en hyreskostnad på maximalt tusen kronor i månaden per kvadratmeter. För en tvåa på 50 kvadratmeter betyder det en månadskostnad på närmare 4 200 kronor.

- I centrala Leksand kommer det inte att bli något problem att hyra ut till den hyran.

Områdena som är aktuella för nya bostäder ligger utspridda på fyra platser. Det handlar om en tomt vid Tibble gamla skola, Lekattbacken halvvägs mot Kärringberget, en om- och tillbyggnad av gamla mejeriet på Norsgatan och en tomt bakom Siljans konditori. Om allt går som det ska och detaljplanefrågorna kan lösas är upphandlingen klar i februari. Då kan byggandet komma i gång under våren 2005 och de första lägenheterna är i så fall inflyttningsklara i slutet av nästa år tror Lars-Olov Eriksson.

- Sedan börjar vi jobba med nästa etapp på ett trettiotal lägenheter till. De hoppas vi ska vara klarar under 2006.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons