Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 minuters prat kostade 24 000 kronor

Annons

När den oroande tendensrapporten om det hotande underskottet på drygt 100 miljoner kronor skulle läggas till handlingarna utbröt en livlig debatt.

Maria Wilje, (fap), förkastade skolans sparförlag om att göra sig av med 100 personer för att spara 24 miljoner kronor. Eftersom kommunen då förlorade de så kallade Wärnerssonpengarna blir besparingen bara 7,4 miljoner kronor.

Det var att kasta pengarna i sjön ansåg hon och radade upp mängder av andra tänkbara sparförslag. Om man gör en total översyn av kommunens organisation och ser var kommunen egentligen lägger pengar går de att hitta, ansåg hon.

Hon pekade bland annat på att näringslivskontoret lägger 10 miljoner kronor på konsultarvoden.

- Är det vettigt det, undrade hon.

De tio miljonerna genererar 30 miljoner kronor i EU-bidrag och satsningar på kommunen utveckling är viktigt, framhöll kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Wilje fick stöd av Sören Johansson, (v), som också efterlyste en bred seriös diskussion om ekonomin.

Gahnshag meddelade då att han ska kalla alla partiföreträdare till gemensam diskussion.

Enligt planerna skulle fullmäktige i går bara ha ett halvdagarssammanträde och sluta klockan 18.15. Gick man över tiden skulle politikerna ha dubbla arvoden påpekade Gahnshag och sneglade på klockan där bara fem minuters sammanträdestid återstod.

- Men vi kan ju skriva i protokollet att vi slutade 18.15 så kostar det inte mer, sade han.

Det blev ingen reaktion bland ledamöterna på det förslaget. De pratade i ytterligare 30 minuter glatt på om den dåliga ekonomin och de dåliga sparförslagen som skulle drabba skolan så hårt.

De 30 minuterna gav varje ledamot 400 kronor extra i arvode. Därmed kostade sammanträdet 24 000 kronor mer än planerat.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons