Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 lärare försvinner

Annons

Enligt Jan-Eric Steen är besparingarna nödvändiga att göra nu.

- De gjordes inte förra läsåret och därför blir besparingarna större nu i stället, men klarar vi av att genomföra det här ser framtiden ganska ljus ut, säger personalsekreterare Per Sulin.

- Det här hänger samman med kommunens ekonomi, men det är de signaler jag uppfattat.

Jan-Eric Steen berättar att skolledning och personal ändå känner en tillförsikt att skolverksamheten kommer fungera tillfredsställande. Mora kommun har som mål att hålla en lärartäthet motsvarande åtta lärare per hundratal elever nästa läsår.

Enligt Per Sulin har den siffran för grundskolan legat mellan 7,6 och 7,7 lärare per 100 elever de senaste åren, och höstens besparingar innebär att siffran sjunker till 7,6. Han tillägger också att det på grundskolorna det kommande läsåret i stort sett bara finns behöriga lärare. Det är ett trendbrott jämfört med tidigare.

En del av besparingarna kan förklaras med att elevantalet på kommunens grundskolor sjunker till hösten. Från omkring 2 700 elever för 2003 sjunker antalet med omkring 100 elever, till omkring 2 600 för höstterminen 2004. Men det är bara en handfull indragna lärartjänster som kan förklaras med vikande elevunderlag. Neddragningarna är betydligt större än så.

En annan del i besparingarna är att några elever på högstadiet med behov av särskilt stöd, från att tidigare ha fått det på respektive skola, nu samlas gemensamt på Lyftet i Vinäs.

- Det är en samordning kan man säga. Vi samlar resurserna på ett ställe i stället för att ha det på varje enskild skola, säger Jan-Eric Steen.

Steen kan inte peka ut någon skola som särskilt drabbad utan förklarar att indragningarna görs generellt, över hela linjen.

- Sedan är det rektorerna och deras personal som avgör vad som dras in på just deras skola. Men ofta är det personalkostnaderna som är för stora.

Jan-Eric Steen tittar nu på budgeten för 2005 och konstaterar att grundskolan nästa år ska ha en ekonomi i balans igen. Han tror att den kommer att vara i balans redan efter höstens besparingar.

- Vi måste göra besparingarna nu för att undvika att dem släpar efter framöver.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons