Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 bärplockare på en varg

Annons

Tänk vad olika det kan vara. Vad är det som får människan att döma ut vissa djurarter? Jag tror jag har svaret! Det handlar om två djur som inte hör hemma i den svenska faunan: vargen och kanadagåsen.

Vargen har varit borta i 100 år, men håller nu på att etablera sig rejält och kanadagäss har kommit hit de senaste 25 åren.

Det finns gott om båda arterna i världen, så ingen av dem behöver skyddas på något vis för att överleva på jorden.

Vargen drabbar den lilla människan ute i byar och skogar. Det var därför den en gång togs bort då de flesta bodde där och det gick inte att förena vargen med landsbygdsboende.

Kanadagåsen drabbar stadsmänniskan som åker utanför betongen för att bada och fika.

Om jag dödar en varg för att skydda en vän (människans bästa vän, hunden) så döms jag till cirka 90 000 kronor i böter och fängelse i två år. Skjuts en bärplockare så utgår cirka 3 000 kronor i böter och villkorligt. Det går således 30 bärplockare på en varg.

En kanadagås som gör en naturlig sak, nämligen bajsar i strandkanten, i dess naturliga miljö, döms omedelbart till döden och skjuts på myndigheters anmodan.

Var finns logiken?

Vargen, som det finns så gott om i världen och som, där den har sina revir, håller på att förstöra detta lands stora och verkligen exklusiva naturhushållningsresurs: älgstammen.

Vargen borde inte skyddas och kanadagåsen som inte gör någon skada, annat än bajsar, borde få leva.

KANADAGÅSENS VÄNNER

Mer läsning

Annons