Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 barn i busskrasch

Annons

Busschauffören, som klagade över smärtor i nacke och rygg, kunde själv slå larm om olyckan som förorsakade ett stort räddningspådrag. Under tiden räddningsarbetet pågick spärrades all trafik på länsväg 266. Något som resulterade i mycket långa köar

- I och med att vi fick varningen från busschauffören så blev vi alla förberedda vad som höll på att hända, berättar prästen Ulla LeVan som satt bakom buss-chauffören.

Orsaken till olyckan var att busschauffören, i samband med ett möte, inte kunde hålla fordonet kvar på vägen. Även det mötande fordonet, en personbil, körde av vägen.

Under färden till Stockholm poängterade lärare och föräldrar som var med på resan att barnen alltid måste sitta fastspända på sina stolar. Maningar som visade sig få stor betydelse för eleverna.

- Innan olyckan berättade busschauffören att det var mycket halt. Därför höll han också en mycket låg hastighet, och det känns efteråt mycket bra.

- På grund av att alla barnen hade bälte blev det inga personskador, säger Ulla LeVan. Någon panik blev det aldrig, Alla uppträde lugnt, men visst blev vi alla omskakade över händelsen.

Den buss som hamnade av vägen bestod enbart av pojkar. I en annan buss fanns flickorna. De hade åkt några minuter i förväg och stannar till på en vägrestaurang i Hedemora.

Efter olyckan fick den bussen vända åter till Djupdalen för att hämta elever, och övriga som färdades i bussen. Vid 23-tiden i går kväll beräknades eleverna komma till Flemingsberg.

Där öppnades ett kriscentrum för de elever och föräldrar som hade behov att träffas för att prata om det inträffade.

- Fredagen blir inte någon vanlig skoldag, berättar Ulla LeVan. De elever som finns på skolan vill nog fråga sina kamrater om vad de varit med om under de fyra dagar de varit borta.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons