Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-årigt Trollbröllop

Annons

I två veckor har amatörskådespelare från, i största del, Äppelbo, repeterat Trollbröllopet.

I onsdags kväll var det dags för generalrepetition inför en publik på ett par hundra. Efteråt konstaterade skådespelarna att föreställningen gick som det skulle.

- Det gick bra, säger Nils Masgård som spelar rollen som Nils, en av Karins tre friare. Nils Masgård är för övrigt döpt efter sin rollfigur.

- Det var nog inget som gick fel. Sedan är det en roligt att spela på en sådan vacker plats, säger Sophie Magnusson, som har huvudrollen som Karin.

På fredag kväll är det premiär för årets upplaga som inte innehåller några större ändringar. På söndag kväll spelas den sista föreställningen.

- Vi har spelat Trollbröllopet på samma sätt sedan nystarten för lite mer än 30 år sedan, säger Mats Gyllenvåg som är med i Teateramatörerna, som tillsammans med Äppelbo hembygdsföreningen arrangerar bygdespelet.

Enligt originalmanuset, skrivet av Herbert Grönfall, får inget ändras.

Arrangörerna räknar med att omkring 3000 personer ser spelet under helgen.

- Vi gjorde en undersökning för ett par år sedan och såg att det var stor åldersspridning bland publiken, säger Mats Gyllenvåg.

Arrangörerna tror att det beror på att handlingen tilltalar alla åldrar. Publiken kommer främst från dalgången som sträcker sig från Malung till Borlänge.

Trollbröllopet är, enligt Mats Gyllenvåg, ett av få bygdespel som går runt ekonomiskt, vilket beror på att allt jobb görs ideellt.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons