Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år på scenen

Annons

Per-Ola Björklund, 49, författare, spelman, folkdansare och reseledare från Bjursås, uppvuxen i Äppelbo, har många strängar på sin lyra.

Han har skrivit ett antal pjäser och deltagit i olika rolluppsättningar, han har skrivit två böcker, gjort filmer, han är grundare av spelmanslaget i Bjursås och en av initiativtagarna till Bjurs-Vicku.

I år firar Per-Ola Björklund 30-årsjubileum på scenen.

- Jag halkade in i nöjeslivet på ett bananskal, det var före detta Falu Kuriren-medarbetaren Åke Gyllenvåg i Vansbro, som frågade mig om jag ville ha en roll i Trollbröllopet. På den vägen är det.

- Jag hade tre repliker i rollen som fattigtrollet, berättar Per-Ola, som efter debuten lämnade livet som hängiven mc-knutte, för att ägna hela sin kraft åt nöjeslivet.

Per-Ola förekom flitigt i olika rollbesättningar under 70-, 80- och 90-talen. Från Hök Gabriel i Ingemarsspelen, till rollen som Jan-Erik Lindkvist i Amerikaspelet i Grytnäs.

Som riksspelman har Per-Ola bland annat spelat på kungabröllop och på Världsutställningen i Sevilla i Spanien. Han har även spelat på Nobelfester och på Astrid Lindgrens 90-årsdag.

Men det är som författare Per-Ola gjort sig mest känd. 1990 skrev han Jerusalemspelet, vilket blev startskottet för ett intensivt skrivande hemma i skrivarstugan på Jämtbogården i Bjursås.

1994 kom uppföljaren till Jerusalemspelet - Stad af Guld, två pjäser, som väckte stor uppmärksamhet, inte bara på hemmaplan.

I slutet av 90-talet, började Per-Ola komma in på lite lättsammare pjäser. Herrgårdslif på Stjernsunds herrgård, var ett bevis på att det inte saknas humor i hans vardag.

- Pjäsen blev en succé, över 6 000 åskådare såg föreställningarna, minns han.

2001 kom så Sagoliv, en pjäs efter Bjursåssonen Einar Norelius sagofigurer, som spelades på hemmaplan på Dössberget i Bjursås.

Från tunga Jerusalem till humor, typ "Poppe", det är en omsvängning som heter duga?

- Jag gillar humor, det är kul att göra någonting som kan få folk att skratta i allt de allvarliga, säger Per-Ola, som nu är tillbaka på den seriösa sidan igen.

Den senaste projektet, Konstparadiset, handlar om Carl Larssons liv och leverne, en pjäs som har premiär i oktober.

Vid sidan av sitt skrivande, har Per-Ola även arbetat som reseledare. Bland annat i svenskbyggderna i USA, i Jerusalem och Egypten. Han har gått i Carl Larssons fotspår i Frankrike och varit med i ABBA-showen i London.

- Jag minns första resan till Jerusalem, det var 1989 och vi landade på en krigsbas. Det var en spännande resa, säger Per-Ola, som genom åren belönats med flera kulturutmärkelser.

I dag är tempot lite lugnare, men planer har han inför framtiden.

- Just nu är det Konstparadiset som tar mycket tid, sedan ska jag bygga klart skrivarstugan hemma i Bjursås och ägna mer tid åt min dotter Karin, och så fyller jag jämnt nästa år, säger mångsysslaren Per-Ola Björklund.

På lördag kväll firar Per-Ola sina 30 år på scenen med en vårkonsert i Bjursås kyrka, med bland andra Per Ragnar, Mia Poppe, Inger Nilsson med flera. Vänner som han arbetat med genom åren.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons