Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30|000 skiljer i pris för äldres mat

Annons

Priset de boende på äldreboenden får betala för sin mat varierar kraftigt bland landets kommuner.

Det skiljer 30|000 kronor per år mellan den dyraste och billigaste kommunen.

Den billigaste maten finns i Uppsala och den dyraste finns i Nybro, visar en sammanställning som TV|4 Nyheterna gjort av Socialstyrelsens enkät.

Alla kommuner i landet tillfrågades i enkäten som gjordes i januari i år. Frågorna gällde vilka avgifter kommunen tar ut för exempelvis hemtjänst, servicetjänster och mat.

Enkäten visar att avgifterna för kost har höjts i hälften av landets kommuner mellan 2005 och 2007. I var fjärde kommun har avgifterna höjts med mer än fem procent. Detta trots att regeringen via en lagändring 2002 ville försöka utjämna de stora skillnaderna i priset för mat mellan olika kommuner.

De som bor på äldreboende i Uppsala får betala 1|230 kronor i månaden för sin mat, vilket är billigast i landet. Även Ludvika, Lund, Oskarshamn, Malmö tillhör de billigaste kommunerna.

Dyrast är maten för de gamla i Nybro där den kostar 3|735 kronor i månaden. Nästan lika dyr är maten i Nacka, Trosa, Hjo och Habo.

Uppsala är också billigast om man ser till priset per portion, 17 kronor. Här är Ydre den dyraste kommunen. Den mat som hemtjänsten levererar till de äldre i Ydre kostar 60 kronor portionen.

TT

Mer läsning

Annons