Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 475 vill behålla jouren

Annons

3 475 personer har skrivit sina namn på de listor som Anders Nyberg samlat in.

Då kommunala pensionärsrådet och handikapprådet träffades i onsdags diskuterades indragningen av kvälls- och helgjouren.

Torsten Larsson som är krist-demokratisk landstingspolitiker informerade om att landstingets styrelsemajoritet gett Karin Stickå-Mjöberg i uppdrag att genomföra förändringar i jourverksamheten.

- Det var dumt att ge henne ett öppet mandat, tycker Torsten.

Ture Berg som är gammal landstingsman menar att de planerade förändringarna av jourverksamheten strider mot hälso- och sjukvårdslagen.

- Vården ska vara lättillgänglig och ges på lika villkor står det i lagen, men med de stora avstånd som föreligger i vår glesbygd blir vården långt ifrån lätttillgänglig, hävdade Ture Berg och detta skriver handikapp och pensionärsorganisationerna under på.

I lagen fastslås att samråd ska ske innan viktiga beslut fattas och så har inte skett i det här fallet. Därför ställs nu krav på att inga förändringar ska genomföras förrän lagstadgat samråd ägt rum.

Torsten Larsson förklarade att det är rimligt att landstinget behandlar läkarjouren i samband med det stora strukturarbetet. Torsten har bett det berörda landstingsrådet att medverka till att beslutet om läkarjourerna i Västerdalarna omprövas.

- På min tid gjorde man dumheter ibland, men man fick lov att ändra sig sedan man lyssnat på folk, berättade Ture Berg med förhoppningen att de som är ansvariga i dag ska lyssna på Västerdalsborna.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons