Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3-3 till Talluddens sjukhem

Annons

Industrimannen Sune Nygren i Lindesberg kläckte idén med 3-3-systemet, som hunnit prövas på några håll i landet redan med mycket goda resultat. Tre dagars ledighet efter tre dagars jobb medverkar exempelvis till att personalen orkar jobba heltid.

Vid Talluddens sjukhem läste personalen en artikel om 3-3-systemet, som de som prövat hittills haft mycket goda erfarenheter av. Exempelvis har sjukskrivningarna minskat med 70 procent, vilket nästan låter som en saga, men som är alldeles sant.

- Vi började diskutera att införa systemet här på försök ett år. Några var jättesugna, medan andra var tveksamma, berättar Talluddens enhetschef Pia Blomstedt.

De som var tveksamma tänkte på att de måste jobba en halv helg mera per sexveckorsperiod jämfört med i dag, då de jobbar 2,5 helger av 5.

- Med 3-3-systemet får de jobba två hela och två halva helger på sex veckor.

Vilka fördelar finns med 3-3-systemet?

- Att grundbemanningen är högre och att det alltid är lika många personal vardagar som helger. I dag dras bemanningen ner på helger, vilket gör det extra stressigt med allt som ska hinnas med på vardagarna.

I dag sker exempelvis all städning och duschning av de boende måndagar-fredagar. När det nya systemet införts, kan arbetsuppgifterna spridas ut jämnt äver veckans alla sju dagar.

- Därmed blir arbetstempot lugnare, säger Pia Blomstedt.

Sex personer ytterligare kommer att anställas för att 3-3-schemat ska fungera. Personalen ut-ökas därmed från 24 personal till 30 vid Talludden. Av de 30 tjänsterna är nio heltider medan 21 anställda har 75-procentiga tjänster.

Nyanställningarna måste ske inom befintlig budget. Hur ska det gå till?

- Vi räknar med minskade kostnader för vikarier och sjukfrånvaro, säger Pia Blomstedt.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons