Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 mer i månaden

Annons


Hon får medhåll av Sten G Johansson som toppar listan och som har titeln sjukskötare hos landstinget.

Sten G Johansson anser att sjukvårdskrisen och rekryteringsvårigheterna för vården är så viktig att han kan tänka sig höjd skatt.

Kommunen har grovt sett 750 vårdbiträden och undersköterskor. 3 000 mer i plånboken motsvarar cirka 27 miljoner kronor men då är inte de sociala kostnaderna medräknade. 27 miljoner motsvarar i sin tur en kommunalskattehöjning på en krona.

Elisabeth Castro anser att de statliga pengar som ska gå till den kommunala vården ska gå till höjda löner.

Vänsterpartisterna som är näst största parti i Ludvika räknar med att försvara sina mandat i fullmäktige. Det ger i så fall åtta mandat i det bantade 45-mannafullmäktige:

- Vi siktar på att bli större men är nöjda om vi håller ställningarna, sa Sten G Johansson, när partiet presenterade sitt kommunala valmanifest.

I det finns krav på förkortad arbetstid inom äldreomsorgen, mer personal med höjd kompetens och ett nytt demensboende.

På skolområdet ska det tillåtas maximalt 20 barn per klass och högst 15 i barnstugegrupperna. Musikskolan ska bli kulturskola och tillsammans med föreningslivet vill man starta en lek- och idrottsskola.

Ska det rivas skolor så ska det rivas i centralorten och inte ute bland byskolorna.

Vänsterpartiet har många konkreta förslag, bland annat att man vill att tågförbindelsen Ludvika-Smedjebacken-Avesta-Arlanda-Stockholm återupptas.

På kulturens område blir det nobben för sossarna om de vill ha stöd till äventyrsbad och att Folkets hus byggs om till Kulturhus med glasfasad:

- Hyrköpet av ett äventyrsbad blir, när vi summerar kostnaderna om 20 år, dubbelt så dyrt som om vi byggde ett i egen regi, säger Per-Ragnar Fredriksson, som är ordförande för vänstern i Ludvika och ledamot av kultur- och fritidsnämnden där han chockats av hur äventyrsbadsfrågan lagts fram.

- Ludvika behöver däremot ett nytt bibliotek, men det ska vara i markplan och tillgängligt för handikappade. Sossarnas kultur-hus med en glasfasad innebär att vi förstör en 50-talsbyggnad som vi bör värna om, säger Sten G Johansson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons