Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

289 journalistmord i Ryssland

Annons

Sedan 1993 har 289 journalister dödats i Ryssland _ över 80 av dem i samband med utövandet av sitt yrke, säger en utredare vid Internationella journalistfederationen (IFJ).

Utredaren John Crawfoot redovisade resultatet vid inledningen av IFJ:s kongress som pågår en vecka i Moskva. Antalet mördade under sin yrkesutövning är ungefär dubbelt så många som Committee to Protect Journalists (CPJ) kommit fram till i en studie som inleddes 1991.

IFJ använder ett bredare begrepp i sin studie än CPJ och talar om troliga mord på journalister i samband med deras arbete. CJF talar om mord i samband med yrkesutövningen.

Crawfoot har analyserat en omfattande datainsamling om journalisters död i Ryssland. Materialinsamlingen har gjorts i samarbete med ett par ryska rättighetsorganisationer, Glasnosts försvarsstiftelse och Kommittén för journalistik under extrema förhållanden.

IFJ inledde sin utredning efter mordet på den Kremlkritiska journalisten Anna Politkovskaja i oktober förra året. Hennes chefredaktör Dmitrij Muratov, som talade inför konferensen, sade att han blir allt oroligare för politiskt inflytande över utredningen av mordet.

Biträdande chefredaktören för tidningen Novaja Gazeta, som Politkovskaja arbetade för, sade att tidningen misstänker två höga tjetjenska myndighetspersoner för mordet på henne.

Både regeringshögkvarteret Kreml och riksåklagarmyndigheten har avböjt inbjudningar till journalistkongressen, sade IFJ:s generalsekreterare Aidan White. Han sade att det var arrogant och oacceptabelt och därför behöver framhållas.

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov och talmannen i ryska parlamentets överhus Sergej Mironov väntas tala inför IFJ-kongressen under tisdagen.

TT

Mer läsning

Annons