Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27-åringen berättade själv

Annons

Rättegången om knivmordet på en åttaårig pojke i Norrahammar inleddes i dag. Den psykiskt sjuke 27-åring som åtalas för dådet erkänner att han huggit pojken, men nekar till mord.

Den 27-årige mannen anlände till tingsrätten i Linköping runt 8.30-tiden. Ett stort antal journalister är på plats för att bevaka rättegången som planeras att pågå i en dag.

När den åtalade 27-åringen fick tillfälle att prata själv i rättssalen, berättade han ingående och detaljerat om sina vanföreställningar vid tiden för mordet.

Den åttaåriga pojken var i slutet av januari på väg hem från skolan i lilla Norrahammar, söder om Jönköping, när han överfölls bakifrån. Barnet tog emot ett 40-tal knivhugg varav de flesta träffade i halsen och nacken. Trots att vittnen avbröt dådet och skrämde bort gärningsmannen avled pojken.

Nu berättade mannen att han upplevt inre röster som hade mordhotat honom. Genom att ta livet av någon annan, kunde han få tillfälle att ta sitt eget liv och därmed undvika en utdragen, plågsam död. Han hade föreställningar om att rösterna hotat honom med det.

Om dådet säger 27-åringen:

Pojken mördades med ett 40-tal knivhugg. 27-åringen minns nio av dem. Han säger att han hade känslan att alltihop var ett skådespel.

Han har tidigare varit tveksam till om pojken han attackerade verkligen är död, eftersom han upplevde händelsen som ett iscensatt skådespel. På en direkt fråga från sin advokat om vad han nu tror om saken, svarade han i rättssalen:

Sedan den åtalade börjat ta medicin igen, efter häktningen, har de inre rösterna talat mera sällan till honom. Han har inte helt blivit av med dem, men säger sig inte ha hört dem varken under rättegångsdagen eller dagen före.

Kort efter häktningen flyttades mannen till rättspsyk i Vadstena.

Mannen har efter mordet genomgått en ny rättspsykiatrisk undersökning och har befunnits vara allvarligt psykiskt störd, både i dag och vid mordtillfället.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård för mord alternativt dråp.

Enligt 27-åringens advokat Anders Tolke ställer den åtalade sig positiv till att dömas till rättspsykiatrisk vård, eftersom han inser att han är sjuk och behöver hjälp. 27-åringen upplever rättegången som jobbig, men tycker ändå att det är en lättnad att få berätta.

TT

Mer läsning

Annons