Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

260 ville ha friår, 66 fick

Annons

Det var dock många fler som anmälde sig till friåret, 260 personer totalt. Kanske är det ännu fler som velat ha ett friår men som konstaterat att de helt enkelt inte har råd.

De som tar friår får en ersättning som motsvarar 80 procent av den dagpenning de skulle fått som arbetslösa, det motsvarar 60 procent av lönen. Med den ersättningen blir det svårt för en ensamstående lågavlönad mamma med barn att klara sig på friårsersättningen.

För personalen på Arbetsförmedlingen har friårsreformen inneburit en hel del merarbete men arbetsförmedlingens chef Lena Bäckman och hennes medarbetare tycker ändå att det här med friåret är bra.

- Vi har möjlighet att hjälpa sådana som haft svårt att få jobb, förklarar Irene Jönsson.

Lena Bäckman berättar att det är meningen att friåret ska ge så kallade prioriterade grupper möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Den som ska vara ledig måste ersättas av någon som är exempelvis arbetshandikappad, invandrare eller långtidsinskriven/långtidsarbetslös. I sista hand är det arbetsgivaren som avgör eftersom denne kan säga nej till den föreslagne ersättaren.

Flera lärare har sökt friår, men endast en av dem har fått det, eftersom det varit svårt att få tag på kvalificerade vikarier inom den prioriterade gruppen.

Merparten av dem som sökt friår är kvinnor i 50-årsåldern och äldre. Bland de lyckligt lottade som fått möjlighet att ta ledigt finns följande yrken representerade: undersköterska, brevbärare, tandsköterska, kontorist, butiksbiträde, vaktmästare, busschaufför, industriarbetare, administratör och lärare.

Christina Eriksson på arbetsförmedlingen berättar att många som fått friår varit lyriska över att de fått chansen att göra någonting annat.

Det är upp till var och en att använda ledigheten efter eget tyckte, några har berättat att de ska ut och resa, någon ska ta hand om gamla föräldrar, medan andra satsar på att utbilda sig eller renovera hus.

- Det är bra, vi gläds med dem som får vara lediga och med dem som äntligen fått ett jobb, säger Christina Gropman.

Nu finns det förstås en del som är missnöjda med att de inte fick det eftertraktade friåret. Arbetsförmedlarna arbetade utifrån att platserna skulle vara fyllda före sista mars så de som tänkt börja sitt friår exempelvis efter sommaren kom aldrig på tal. Intresserade får dock en ny chans att söka eftersom det också ska bli friår 2006.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons