Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

26-åring tvingas bo på ålderdomshem

Annons

Rullstolsburne Joakim Svedlund bor i en pensionärsbostad intill Munkbohemmet.

- Först blev jag erbjuden ett rum på Gussarvsgården.

I fjol sommar blev Joakim Svedlund ryggskadad. Efter den första rehabiliteringen, blev det aktuellt att försöka få tag på en bostad i Hedemora. Det första förslaget var på servicehuset Gussarvsgården.

I avvaktan på att försöka hitta en bostad bodde han hemma hos sina föräldrar.

En kompis, Johannes Bergman, erbjöd sig att bygga om en våning i markplan efter Joakims Svedlund behov. Men det alternativet förkastade Hedemora kommun.

- Jag blev erbjuden att hyra en trea för 5 700 kronor i månaden. Men en sådan dyr hyra har jag inte råd att betala. Då skulle jag knappt få några pengar över till att köpa mat och klara andra levnadsomkostnader.

Alternativet blev en åldringsbostad vid Munkbohemmet.

- Att behöva bo tillsammans med enbart gamla människor känns inget vidare.

- Egentligen borde jag ha överklagat omsorgsnämndens beslut att erbjuda mig en lägenhet vid ett servicehus. Men när omsorgsnämnden meddelade beslutet tappade jag tilltron till allt vad politiker heter. Det kändes meningslöst att överklaga.

Joakim Svedlund påminner politikerna om de vallöften de sprider omkring sig i valtider.

- De pratar om att de ska satsa på vård och omsorg. Men det är tydligen enbart läpparnas bekännelse. När det gäller mina möjligheter att leva drägligt gäller tydligen inte de politiska budskapen.

- Nej, i Hedemora lever politikerna tydligen efter en annan målsättning. De anser sig tydligen inte behöva leva efter sina löften, säger Joakim Svedlund som på nytt ska göra en ansökan om en handikappanpassad bostad.

- Nu kommer jag att driva frågan vidare till länsrätten. Även omsorgsnämnden ska rätta sig efter socialtjänstlagen.

I våras engagerade sig Owe Ahlinder i Joakim Svedbergs bekymmer. Tillsammans med anhöriga och vänner samlade Owe Ahlinder personal och politiker från omsorgsnämnden. Allt för att försöka finna en lösning på bostadsproblemet.

- Tydligen har det uppstått nya problem, säger han. Vad det beror på måste jag undersöka. Klart är att bostadsfrågan måste få en lösning. Att Joakim ska behöva på i en åldringsbostad är inte acceptabelt.

Sven-Gustaf Eiritz,c, omsorgsnämndens ordförande, har inte gått att nå för en kommentar.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons