Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250-årsjubileum i Ludvika Ulrika kyrka

Annons

Musiken under konserten var Johan Helmich Romans "Svenska Messan" och för musiken svarade Jörgen Engström, dirigent, valda delar av Dalasymfoniettan, Oratoriekören och solisterna Rasmus Ringborg, Ann-Kristin Jones och Maria Keohane.

Jubileumskonserten inleddes av kyrkofullmäktiges ordförande, Lars Åhlström, som berättade om kyrkans historia och beskrev också hur Ludvika såg ut när kyrkan byggdes för 250 år sedan.

Det fanns ett kapell i Ludvika som var byggt på 1600-talet och till det kom präster ner från Grangärde och höll gudstjänster. Kapellet hörde nämligen till Grangärde församling. Flera år innan kyrkan byggdes var det på tapeten att det vid den tiden mycket slitna kapellet behövde renoveras. Men dåvarande bruksägaren, Carl-Gustav Cedercrutz, ville bygga en ny kyrka och han skänkte mark för ändamålet.

Det blev som bruksägaren ville och 1749 började bygget av kyrkan i Ludvika. Kyrkan byggdes av timmer och fick från början takspån på taket. Utvändigt tjärades den för att skyddas mot väder och vind. Kyrkan stod klar 1752.

Invändigt inreddes den med 100 bänkar, 49 för män och 49 för kvinnor. De två övriga var fattigmansbänkar. Den 23 oktober 1752 var det dags för invigning och då fick också kyrkans sitt namn.

Året innan kyrkan var färdig hade Sverige fått ny kung och den nya kungen hette Adolf Fredrik och hans gemål Lovisa Ulrika och eftersom det var tradition att kyrkor skulle få namn efter kungens hustru fick kyrkan heta Ludvika Ulrika kyrka.

Fram till 1779 kom präster från Grangärde till Ludvika och höll begravningar, men då fick Ludvika Ulrika kyrka sin egen präst.

Tre år senare anlades den första kyrkogården och 1784 hölls den första begravningen i kyrkan. Tidigare hade de döda forslats till Grangärde för att begravas.

1828 var det dags för första rusten av kyrkan och då fick timmerväggarna brädpanel på både utsidan och insidan.

I samband med detta fick också kyrkan sin första orgel. Innan dess var det klockaren som hade som uppdrag att ta upp psalmsången.

Fram till 1863 var Ludvika kyrka en del av Grangärde församling, men då i samband med att prästen i Grangärde dött blev Ludvika en egen församling. Beslutet hade tagits tio år tidigare men inget gjordes så länge prästen i Grangärde levde.

Nästa renovering var 1907 och den kom senare att visa sig ha kunnat bli ödesdiger för kyrkan.

Då byggdes sakristian ut och under den byggdes ett pannrum och kyrkan fick en riktig värmeanläggning. Samtidigt fick valvet och väggarna puts och det var det som senare höll på att sluta illa.

I början av 1950-talet var det åter dags för en renovering och då höjdes röster för att kyrkan skulle rivas och det skulle byggas en ny på samma plats. Men så blev det inte och renoveringen genomfördes.

1993 var tiden mogen för en renovering av utsidan och insidan av kyrkan och det var när taket undersöktes som konsekvensen av putsen i taket kom i dagen. Genom åren hade det samlats fukt i takkonstruktionen och såväl takstolar som brädtaket var svårt angripet av röta. Den fanns en stor risk att hela blocket med puts skulle ramla ned. En beräkning visade att det var ungefär 40 ton puts i taket som riskerade att rasa ned. Lösningen blev ett brädtak som det varit från början.

Musiken under jubileumskonserten hade Jörgen Engström valt och han hade valt den med en koppling till kyrkans namn och att musiken skrev när kyrkan byggdes.

Johan Helmich Roman hade fått uppdraget att skriva musiken till kung Adolf Fredriks kröning och det vari i samma veva som det han också skrev "Svenska Messan".

För musiken svarade delar ur Dalasymfoniettan under ledning av Jörgen Engström. Ludvika Oratorie medverkade med sång och solister var Ann-Kristin Jones och Rasmus Ringborg och dessutom bygdens egen dotter Maria Keohane.

Ludvika Ulrika kyrka var näst intill fullsatt under söndagens jubileumskonsert.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons