Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 000 ska ge ännu mer naturlig undervisning

Annons

Naturskolan har sökt och fått 250 000 kronor ur Ljungbergsfonden för att utveckla sin verksamhet vid Harmsarvets Bergsmansgård.

- Vi är intresserade av naturpedagogik och ser fram emot friskare elever och lärare, säger Börje Steén från Ljungbergs utbildningsfond. Fonden stöder liknande projekt över hela landet.

Området kring Harmsarvet är på väg att bli kulturreservat. Naturskolan ska använda pengarna till att undersöka hur restaurerandet av markerna kan användas i olika undervisningsmoment. Man vill väva samman natur-, teknik, och kulturprojekt till en pedagogisk resurs.

- Vi har glömt så mycket av vårt kulturarv, anser Mia Buct, en av tre lärare på Naturskolan. Inte många vet till exempel vilka örter man kan använda till vad, eller hur man gör en gärdsgård. Rätt vad det är kanske vi behöver gammal kunskap igen, vem vet?

Naturskolans undervisning riktar sig till förskola, grundskola, gymnasium och högskola. Men inte minst till lärarna.

- Vi vill inspirera dem att använda uterummet. Undersökningar har visat att barn behöver minst 30 minuter av rörelse under dagen.

Vägen upp till Bergsmansgården i Harmsarvet är tänkt som en tidsresa där man allt eftersom får säga adjö till saker som datorn, bilen och potatisen för att slutligen landa i 1700-talet.

- Eleverna vandrar baklänges upp från Lilltorpet och hit, berättar Mia Buct.

Längs med vägen finns nämligen bakvända skyltar med årtal och tillhörande bild, till exempel står uppfinningsåret 1879 bredvid en bild av en glödlampa. Man får alltså tänka bort diverse betydelsefulla tekniska moderniteter ju närmare 1700-talsgården man kommer.

- Gården och markerna är intakta, här har inte ens konstgödslats.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons