Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 svarta miljoner

Annons

Svartjobbshärvan är den största som länets ekopolis hittills utrett, totalt uppgår summan av de falska fakturorna till 26,4 miljoner kronor.

I mitten på maj greps två av de fyra inblandade, den 49-årige företagaren från Smedjebackens kommun och den misstänkte hjärnan bakom upplägget, en 46-åring från Enköping.

Den 46-årige huvudmannen ska enligt åtalet ha förmått dalaföretagaren att via sin firma och en annan firma skriva falska fakturor mot provision.

46-åringens två företag bokförde fakturor för sammanlagt 25,2 miljoner kronor från dalaföretagaren, för att dölja uttag som använts till svarta löner till anställda och företagsledning.

De anställda i det ena av 46-åringens företag ägnade sig åt att installera kabel-tv runt om i Stockholmsområdet.

Det andra företaget var ett bemanningsföretag inom krog-

branschen.

Utåt sett verkade det vara ett legitimt bemanningsföretag, 46-åringen hade F-skatt och var inte restförd hos kronofogden.

Många respektabla krogar nappade därför på möjligheten att hyra arbetskraft som städare, diskare och fönsterputsare.

När ekopolisen gick igenom kunderna hittade den ett flertal kända krogar kring Stureplan och i Gamla stan: alla hade hyrt personal från 46-åringen.

Men så värst bra verkar den svarta städningen inte alltid ha varit. DN:s krogrecensent hade vid sitt senaste besök på en av krogarna synpunkter på de "ofräscha, ostädade toaletterna".

Ett hundratal svartjobbare uppskattar ekopolisen var sysselsatta i 46-åringens bemanningsföretag.

Skatt och avgifter betalade han aldrig.

Dalaföretagaren som skrev de falska fakturorna fick runt tio procent i betalt för besväret. Han har erkänt att han skrivit ut fakturorna, och berättat om upplägget. Den 46-årige huvudmannen från Enköping förnekar allt.

Men Enköpingsbon och dalaföretagaren blev bekanta när de bodde grannar i Dalarna, och dalaföretagaren säger att det är 46-åringen som var hjärnan bakom allt.

Ytterligare två personer, en 50-åring från Stockholm som dalaföretagaren lärde känna på en skola i Dalarna, och en 57-åring från Stockholm, är åtalade i svartjobbshärvan.

57-åringen misstänks vara målvakt, och 50-åringen hade ett företag som skrev ut falska fakturor för 1,2 miljoner kronor till 46-åringens företag.

46-åringen och målvakten åtalades i går för grova bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll, dalaföretagaren och Stockholmsföretagaren för medhjälp till samma brott.

De inblandade levde gott på pengarna från svartjobben. Kronofogden har beslagtagit bilar för 700 000 kronor hos dalaföretagaren.

Rättegång kommer troligtvis att hållas först efter sommaren.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons