Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 miljoner måste sparas

Annons

NLT berättade i går att närsjukvårdschefen i Västerbergslagen, Jens Beronius, och närsjukvårdschefen i länet, Claes-Göran Björck, skissar på ett förslag om nedläggning av både natt- och dagakuten. Den föreslås ersättas med någon slags jourmottagning med distriktsläkare.

Landstingsrådet Alf Johansson säger på fredagen att han är informerad om förslaget men att han på det här stadiet inte vill kommentera det närmare.

- Jag konstaterar att det finns ett förslag men jag betraktar det inte som ett alldeles färdigt förslag. Bland annat återstår att länssjukvården ska diskutera ett delförslag om att den blir ansvarig för medicinkliniken i Ludvika och därmed bland annat för läkarförsörjningen.

Men har detta någon koppling till förslaget om att lägga ned akuten?

-Kopplingen är inte så där jättestor men den ingår som en del i ett stort paket som vi ska ta ställning till. Så vitt jag förstår innehåller förslaget en del personalreduktioner, det råder det ingen tvekan om.

Är det ett bra förslag att lägga ned akuten?

-De vill jag inte svara på nu, då blir det bara fokus på vad jag tycker och säger. Jag vill se ett helt förslag och det är möjligt att detta kan komma upp till behandling i landstingsstyrelsen den 29 maj.

Ni politiker har ålagt ansvariga i Västerbergslagen att minska kostnaderna med 25 miljoner och att det ska få genomslag senast 2007?

-Ja, och det ligger fast. År efter år har vi haft överdrag i den storleksordningen i Västerbergslagen och det finns egentligen ingen rim och reson i det.

För att klara besparingskravet måste det väl till drastiska nedskärningar?

-Ja, så enkelt är det och det får man lov att acceptera. Samtidigt ska det här inte medföra att man i Västerbergslagen har en sämre mottagning av sina patienter än vad man har i andra närsjukvårdsområden.

I övriga närsjukvårdsområden i länet finns det väl akutmottagningar?

-Om man ser på norra Dalarna så finns det i Mora men då omfattar den sju kommuner. I Västerdalarna har de ingen akutmottagning, invånarna i det området får dagtid vända sig till sina vårdcentraler och nattetid till Mora. Avesta har en akutmottagning som liknar den i Ludvika.

Så i framtiden kommer alltså Västerdalarna och Västerbergslagen vara de områden i länet som saknar akutmottagning?

-Vid genomfört förslag, ja. Men där är vi inte än.

Varför är det nödvändigt att försämra i Västerbergslagen? Ni skryter ju med att landstinget gick plus med 104 miljoner i fjol så pengar verkar det finnas?

-Så du menar alltså att om landstinget i Dalarna går ihop så har Västerbergslagen rätt att använda resurser på 25 miljoner över sin budget?

-Då är man fel ut, vad skulle de andra närsjukvårdsområdena tycka om det?

Kan det inte vara så att Västerbergslagen får för lite pengar i förhållande till behoven?

-Nej, det tror jag inte, inget tyder på det.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons