Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 demoband på festivalen i Hultsfred

Annons

Josefina Ericsson, 18, är en av de cirka tolv medlemmarna i den lyssningsgrupp som Rockparty, festivalens arrangörer, har anlitat för att gallra bland de stora högar med demos som varje år anländer till kontoret i Hultsfred. Sedan i mars har gruppens medlemmar fått omkring 50 demos vardera i veckan att lyssna igenom och betygsätta från ett till fem.

- Vi genomför den första gallringen, och de skivor som får femmor, fyror och ibland även treor går vidare. De som i slutändan bestämmer vilka band som ska få spela hinner inte lyssna igenom alla inskickade demos, berättar Josefina.

Lyssnar ni igenom alla demos?

- Det är självklart vårt mål, men vi får in så himla mycket. Jag vet inte exakt hur många demos vi får varje år, men det är många...

Vad händer med alla skivor ni gallrat ut?

- Eftersom demoscenen är ett samarbete mellan Rockparty och P3 Demo skickas en hel del skivor dit, till P3. Det händer att vi i lyssningsgruppen får några också, och en del hamnar i en stor skräphög.

Tanken med demoscenen är i första hand att ge osignade band en chans att visa upp sig för branschfolk, vilket så småningom kan leda till skivkontrakt.

Att ha ett acceptabelt ljud på den demo man skickar in till en festival som Hultsfred är nog något som de flesta tänker på, även om Josefina ger skräckexempel på skivor med så dålig ljudbild att det knappt hördes något alls. Men det finns andra viktiga saker som inte är lika självklara.

- Det är bra att skicka med en presentation av bandet, exempelvis berätta lite om vad man har gjort tidigare. Demon bör inte vara för lång, och det är smartast att lägga den starkaste låten först. Har man den bästa låten i mitten och några halvdana innan är det inte säkert att den som lyssnar orkar ta sig ända fram, förklarar Josefin.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons