Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

240 tavlor på utställning

Annons

Efter 25 år är det en väl etablerad tradition att Lions i Smedjebacken arrangerar en konstutställning. Till helgen är det dags för den 26 i ordningen.

Både för Lions och konstnärerna är detta ett viktigt arrangemang. För konstnärerna är det en möjlighet att sälja sina tavlor till en publik som normalt inte har tillgång till så mycket konst. Dessutom till villkor som de normalt inte har.

- Vi tar 20 procent av försäljningspriset och ofta är det så att gallerier tar upp till hälften i provision, berättar Erik Vikström, konstgeneral i Lions.

Förra året såldes det konst för närmare 300 000 kronor under de två dagarna utställningen pågick och det gav ett tillskott till Lions hjälpverksamhet på knappt 60 000 kronor.

Lions har en omfattande hjälpverksamhet i hela världen och mycket av de pengar som kommer in går dit. De bedriver även hjälpverksamhet i Sverige. Klubben i Smedjebacken har dessutom valt att stödja människor och olika projekt på ett lokalt plan. Bland årets konstnärer finns det ett flertal från S:t Petersburg i Ryssland, som är mycket välkända i hemlandet.

Bland de svenska representanterna är det många som är väletablerade, Lennart Sand, Gunnar Brusewitz, Maria Ginzburg för att nämna några, För det lokala inslaget svarar förutom Susanna Goldheim, Elvi Lenz från Ludvika.

Under dagarna kommer även ett stipendium på 10 000 kronor att delas till en av utställarna. Pengarna kommer från en anonym givare som vill stödja verksamma konstnärer.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons