Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 vill bli doktorander

Annons

24 personer sökte som industridoktorand i högspänningsteknik i forskarbyn High Voltage Valley i Ludvika. Bara två av kandidaterna var svenskar.

- Vi har ansökningar från hela världen att ta ställning till, säger HVV:s professor Stanislaw Gubanski.

Han berättar att de inte är helt nöjda och överväger en ny annonsering. Men innan så sker en fördjupad analys av kandidaternas meriter.

Gubanski som har erfarenhet från liknande tillättningar på Chalmers gissar att det förbättrade läget på arbetsmarknaden gör att många svenska ingenjörer avstått med tanke på alla goda jobb som dyker upp.

Tjänsten finansieras inom ramen för Elforsks Elektraprogram och handleds gemensamt av forskare från Chalmers, Uppsala Universitet, ABB och Stri.

Projektet syftar till att studera samspelet mellan elektriska urladdningar och laddningar deponerade på ytan av isolationsmaterial för utomhusbruk. Det är plötsliga och oväntade överslag på högspänningsisolatorer som i dag sätter begränsningar för utveckling och tillämpning av ny teknologi för utomhusisolation. Lyckas doktoranden så kommer det fram nya isolationsmaterial och ny formgivning av isolatorer.

Doktorandtjänsten leder till en teknologie licentiatexamen efter 2,5 år och om dessa är lyckosamma kan det bli ytterligare 2,5 års förlängning och en första teknologie doktorsexamen med grunden lagd hos HVV i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons