Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åring dömd till vård efter knivöverfall

Annons

Den 24-åring som i somras knivhögg en 28-åring i halsen dömdes på fredagen för försök till mord.

24-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och ska betala drygt 80 000 kronor i skadestånd till 28-åringen.

Det var den 5 augusti som 24-åringen knivhögg 28-åringen på en gata i Hosjö utanför Falun. 24-åringen har erkänt brott och angett som anledning att 28-åringen var skyldig honom pengar.

Han har under rättegången sagt att han besökte 28-åringen flera gånger den aktuella dagen för att få tillbaka pengarna, men att han fick nobben. Framåt kvällen gick han dit igen, då påverkad av narkotikaklassade tabletter. Han hade tagit med sig en kökskniv att försvara sig med om 28-åringen skulle bli aggressiv. Han träffade 28-åringen utanför dennes hus, och när han förstod att han inte skulle få några pengar blev han rasande. Han ville sätta 28-åringen på plats, har han sagt, men han var inte ute efter att döda. Knivhugget kunde ha tagit var som helst, påstår 24-åringen, som menar att han bara högg på måfå och att det inte blödde mycket från såret. Enligt ett läkarutlåtande kunde knivhugget i halsen ha dödat 28-åringen. Han kom snabbt under vård och blev kvar på lasarettet i fem dagar.

28-åringen förnekar att han skulle ha en skuld till 24-åringen. Han menar att 24-åringen kom hem till honom för att köpa tabletter som 28-åringen har recept för. När han inte ville sälja några tabletter blev han angripen med kniv.

Falu tingsrätt anser sammantaget att 28-åringens uppgifter är mer trovärdiga. Att dådet var planerat styrks bland annat genom att 24-åringen hade en kniv med sig, menar man.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts led 24-åringen av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället, och han bedöms vara i behov av vård. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms även för narkotikabrott och hot mot tjänsteman, då han ska ha hotat en socialtjänstarbetare till livet vid ett tillfälle i oktober förra året, då han satt häktad för ett annat brott.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons