Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åring åtalad för mordförsök lider av allvarlig psykisk störning

Annons

Den 24-åring som i augusti svårt knivskar en 28-åring i Hosjöstrand lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar en rättspsykiatrisk undersökning.

I dag står 24-åringen åtalad vid Falu tingsrätt misstänkt för mordförsök. Mannen har erkänt gärningen men vill att den ska betraktas som grov misshandel.

Det var den 5 augusti som 24-åringen knivskar 28-åringen i halsen. De två kände varandra och 24-åringen hade sökt upp mannen för att kräva tillbaka en skuld. Av knivhugget fick 28-åringen svåra skador, bland annat punkterades hans vänstra lungsäck och vänster lunga föll samman.

Efteråt gick 24-åringen hem till sin mor och berättade vad han gjort.

Eftersom han erkänt brott beslutade Falu tingsrätt att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan huvudförhandling i målet hållits. Resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen visar att han knivskar 28-åringen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Den läkare som gjort undersökningen konstaterar att 24-åringen alltjämt lider av en allvarlig psykisk störning och att han har behov av rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Beslutet innebär att 24-åringen vid en fällande dom inte kan dömas till fängelse.

- Det är helt i överensstämmelse med vår önskan. På det här sättet får killen den vård han behöver, säger 24-åringens advokat, Gunnar Lundgren.

Dagens rättegång i Falu tingsrätt omfattar även två andra åtalspunkter, ringa narkotikabrott och hot mot tjänsteman. 24-åringen misstänks för att ha hotat en tjänsteman vid socialförvaltningen i Falu kommun.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons