Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 000 ska ringas hit

Annons

Den 15 juni är det meningen att Ingrid Dahlberg, Peter Hultqvist, Alf Johansson och över hundra andra politiker och dalaprofiler ska börja ringa tänkbara hitflyttare.

Ett alldeles nytt grepp för att vända länets sviktande befolkningssiffror. Och en del i Region Dalarnas satsning på att locka hit 24 000 personer på tio år. För så mycket folk utanför länet skulle kunna tänka sig att flytta hit, enligt en Temo-undersökning.

Allt ingår i projektet Bilden av Dalarna, som Region Dalarna drog i gång förra året.

Enligt Temos undersökning hade åtta av tio svenskar en positiv bild av Dalarna. En väldigt hög siffra. Men trots det gäller det att hitta på någonting alldeles extra för att tränga igenom dagens reklam-, informations- och mediaflöde. Dalarna är ju inte det enda län som vill ha fler invånare.

- Så nu tar vi hjälp både av Dalarnas befolkning och av dem som anser sig ha ansvar för utvecklingen i länet, säger landstingspolitikern Alf Johansson, som sitter i arbetsgruppen för Bilden av Dalarna.

Han konstaterar att mer folk och skattepengar måste till, för att garantera bra samhällsservice.

En tanke bakom kontaktdagen är att ingen vet bättre än dalfolket själva vilka som kan flytta hit. Tipsa kan man göra både på telefon och på internet.

- Själv vet jag fyra som jag tänker tipsa om, säger Lotta Magnusson, projektledare för Bilden av Dalarna.

De som sitter och ringer till blivande invånare den 15 juni ska sätta lite fart på flyttfunderingarna. Och de ska också erbjuda ett speciellt Välkommen till Dalarna-paket, som bland annat innehåller en "inspirationsbok".

Undersökningar visar att det framför allt är miljön och möjlighet till bra boende och trygghet för barnen som lockar i Dalarna.

Men jobb till alla 24 000 nya invånare då, finns det?

- Inga som helst problem, slår Alf Johansson och Lotta Magnusson fast.

- Under de kommande åren går massor av 40-talister i pension. Dalarna är det län som är först ut i generationsväxlingen. Varje år får vi många lediga jobb, som måste fyllas på, fortsätter de.

Gagnefs kommunalråd Anders Ahlgren konstaterar att enigheten är total kring satsningen.

- Vi har varit världsmästare på att tro att alla ska klara sig själva. Men nu drar vi allihop åt samma håll, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons