Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 år med hockeyskolan

Annons

Hela 23 år har IFK Ore och Bengt "Fisken" Ohlsson arrangerat hockeyskolan i Furudals ishall.

Alla platser är fullbokade inför sommaren. 1 300 elever i åldrarna nio till tretton år kommer för att träna hockey, ha kul tillsammans med kompisar och njuta av bad och fritidsaktiviteter.

Nytt för årets hockeyskola att eleverna bor på före detta Oreborg, nu kallat Hockeyborg.

- I sommar ska skolan renoveras och byggas om. Tidigare har vi haft förläggningen där och även använt köket för all mat till eleverna. Det går inte att använda skolan i sommar och då är vi glada att ortens stora företag Hedlunds trä ställt hela Oreborg till hockeyskolans förfogande, säger Bengt "Fisken" Ohlsson.

Förläggningen rymmer 140 elever och ledare och där finns också matserveringen.

Den andra nyheten för i år är atletbanan.

- Det ger komplex träning för hockeyspelarna. Spelarna kan träna snabbhet, styrka, kondition och hela banan inramas av fint ryskt timmer.

De investeringar hockeyskolan tänkt göra i ett kök vid serveringen har fått vänta. Istället satsade klubben på att återställa elljusspåret som raserades efter en kraftig storm.

Skottrampen som blev färdig för två år sedan fyller en viktig funktion i hockeyskolans verksamhet. Bland de viktigaste är naturligtvis tränarna.

- Vi har utbildade, erfarna tränare. De är engagerade och ställer krav. För oss är det viktigt att ha rätt tränare med glimten i ögat, säger Bengt.

Att vara kamratlig och fungera bra socialt är också viktigt, men Bengt tycker att ungdomarna är fina och föräldrarna är mycket engagerade, kanske mer än då, för 20 år sedan, när Fiskens

hockeyskola startade.

En vecka med "Fisken" och de andra i Furudal kostar 3 000 kronor inklusive kost, logi, träning och fritidsaktiviteter, och Bengt vet att många familjer satsar speciellt på hockeyskolan framför annat.

Hela familjen följer med till Furudal. Det som finns av husrum och logi är bokat i Furudal av föräldrar och syskon till spelarna även om eleverna i hockeyskolan aldrig lämnas ensamma. Fritidsledare och lägerföräldrar, tränare, alla är med barnen, på dagen, på fritiden och på nätterna.

- Vi finns alltid till hands men i huvudsak får eleverna sköta sig själva och ta eget ansvar. Här har vi idrott på äkta nivå, vi har roligt och vi har bra ordning och gott uppträdande, vi umgås som rikliga kamrater.

Bengt svarar på samtal från föräldrar på kontoret i ishallen. Tyvärr är det för sent att få en plats i sommar. Några kan få komma om någon blir sjuk eller får förhinder. Väntelistan är ganska lång.

Bland cirka 30 hockeyskolor i Sverige har Hockeyskolan alltid fungerat bra och spelare som Andreas Johnsson, Mats Sundin, Johan Garpenlöv, Mikael Renberg och många fler kända spelare har gått i hockeyskola i Furudal. Många av dem kommer tillbaka som veckans hemliga gäst under sommarens nio veckor långa hockeyskola.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons