Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

220 kommer till byfesten

Annons

- Otroligt roligt. Vi skickade ut 238 inbjudningar. Så många postlådor finns det i Karlsarvet-Västanvik. Vi trodde på sin höjd att det skulle komma sex-sju personer. Det här ska bli kul, säger Björn Sandy, som sitter med i byadagskommittén.

På bystämman i december kom ett förslag från en dam att ordna en dag för fritidsboende och nyinflyttade i Karlsarvet-Västanvik.

För under en fyra års period har cirka 77 personer valt att slå sig ner i byarna.

- Vi hoppas att folk ska lära känna varandra lite bättre med denna träff. Det blir tipspromenad, byvandring, mat och på kvällen på fredag blir det fest, säger Sune Lindell.

Västanviks och Karlsarvets bya- och skifteslag representerar en av Leksands största byar med riksintresse för den ålderdomliga bebyggelsen.

Det finns lämningar efter boplatser i byarna redan från 2. 500 f. Kr. De ligger naturskönt på västra sidan av Österviken med utsikt mot hela Leksand där Leksands kyrktorn sticker upp ovanför trädtopparna som ett landmärke.

I Västanvik finns bland annat en skvalta från 1932 där en gång Lillebror Söderlund satt och spelade fiol som näcken. Annat som är av intresse är smedjor, brandstationen, båthamnen där Västanviks roddarlag tränar.

Ishockeybanans omklädningsrum har målningar på väggarna av Bertil Landell.

Västanvik och Karlsarvet var under 1900-talet hemvist för många kändisar, bland andra Konstnärerna Kjell Löwenadler, Prins-Hans och Dagmar Lodén, Musikern och kompositören Lillebror Söderlund, Riksspelmannen och Zornjurymedlemmen Carl Gudmundson, Tecknaren Bertil Almkvist och inte minst sångaren Jussi Björling, som växte upp i Karlsarvet på 1920-talet.

- År 1932 sjöng Jussi Björling "Sverige" vid Västanviks majstången så att det stod härliga till, säger slöjdaren och medeltidsvurmaren Lasse Gudmundson, vars farfar var Carl Gudmundsson.

Nu återstår att ställa i ordning bänkar och annat till fredagens byträff.

- Vi hoppas bara att även vädret visar sig från sin bästa sida, säger Lasse.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons