Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 tjänster inom skolan ska ut på annons

Annons

- Utifrån den sammanställning vi fått in har vi ett behov som är i stort sett i nivå med den övertalighet vi får, säger Sven-Olof Andersson, personalstrateg inom social- och utbildningsförvaltningen.

- Däremot är flertalet behov specifika, som exempelvis hemkunskapslärare, att vi kan se att det inte finns någon av de som blir övertaliga som är kvalificerade till just de tjänsterna.

I antal råder det alltså en balans mellan efterfrågan och tillgång på personal, mellan behov och övertalighet, men i praktiken blir det inte så enkelt...

- Nej, kompetensmässigt stämmer det inte överens, konstaterar Andersson.

För att leta en lösning och diskutera situationen, ska förvaltningspersonal förhandla med fackliga representanter från de olika yrkesgrupperna.

- Vi ska träffas den 6 april och förhandla, titta närmare på det här. Men vad vi gör direkt, redan nu, det är att vi annonserar ut de behov vi har.

I nästa vecka kommer förvaltningen att annonsera efter bland annat hemkunskapslärare, lärare och förskollärare.

- Vi har uppmanat de som blir övertaliga att söka, säger Sven-Olof Andersson.

Även om man inte har den sökta kompetensen kan det löna sig att söka jobbet.

- Alla har möjlighet att söka, oavsett om man känner att man inte har riktigt rätt kompetens. Det kan vara lite gränsdragningar där också, lite beroende på hur mycket eller lite av ett visst ämne som ingår i tjänsten.

Behovs- och övertalighetsöversynen gäller alla yrkeskategorier inom skolan, som fritidspersonal, lärare, kökspersonal och vaktmästare. De lediga tjänsterna finns spridda över hela kommunen.

- Sammanlagt handlar det om 22 tjänster, i Ludvika och i Grängesberg, över hela vårt område.

Sven-Olof Andersson har tidigare berättat att man inom förvaltningen så långt det är möjligt vill försöka undvika att säga upp personal.

Han har förklarat att man hoppas kunna "övervintra" övertaliga med hjälp av olika åtgärder, eftersom det redan om ett par år kommer att finnas ett större behov av personal. När pensionsavgångarna snart blir omfattande vore det kortsiktigt att inte tänka framåt.

Höstens övertalighet är ändå svår att säkerställa redan nu, eftersom det är rörlighet inom området hela tiden.

- De som ska vara tjänstlediga för studier vid högskolan till exempel, får ju inte veta om de kommit in på sökt utbildning förrän i juli och situationen kan förändras med kort varsel, säger Andersson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons