Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 miljoner minus

Annons

Arbetsbelastningen för personalen inom Individ- och familjeomsorgen, ifo, har inneburit att extrapersonal måst anställas för att klara alla nya ärenden som kommit. Det är också denna kostnad som skenat iväg mest, jämfört med tidigare delårsrapport.

Enligt Marie Nyman, chef för Individ- och familjeomsorgen, vågar folk i större utsträckning nu än tidigare anmäla till socialförvaltningen när de ser att barn far illa.

- Det är ett sätt att visa att man bryr sig, säger Marie Nyman. Många bryr sig i dag, inte bara polis och skolpersonal exempelvis, utan även privatpersoner.

Alltfler barn i Mora lever i familjer med missbruksproblem.

- Vi ser ett tilltagande alkoholbruk och därmed fler barn som far illa. Fulla föräldrar klarar helt enkelt inte av att ta hand om barn, säger Marie Nyman.

Att rekrytera socialsekreterare till vikariat är inte lätt. Därför beslutade sociala utskottet på onsdagen att IFO får inrätta ytterligare en fast tjänst som socialsekreterare för att hinna med alla nya ärenden, som ökat från 27 till 47 på senaste tiden. Prognosen är att antalet barn och ungdomar som behöver placeras kommer att öka i framtiden.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons